Pátek, 29. března 2024

Silvestr v Praze? Přes sto tun odpadu!

Silvestr v Praze? Přes sto tun odpadu!

Silvestrovské oslavy jsou dávno za námi. V mnoha městech je ale stále připomínají tuny odpadků, které po oslavách zůstaly. V mnoha městech se tak stále ještě uklízí. Ještě ve středu byly v ulicích vyhořelé petardy, hromady papírů a plastových láhví. Třídírny odpadů tak jedou na plné obrátky.

Úklidové čety ještě ve středu sbíraly hromady odpadků. Nejvíce papír, sklo a pet-láhve. Mimořádný úklid probíhal na Praze 1 a 2, stál jeden milion korun.

Minule po Silvestru odvezli pracovníci úklidové firmy z centra Prahy zhruba 60 tun odpadu, tedy 23 plných nákladních aut. Pražské ulice prý uklízelo 110 pracovníků na ruční čištění, 25 strojů od velkých samosběrů po malé multikáry a v centrální části bude 21 velkoobjemových kontejnerů.

Čištění trvalo pět hodin. Po slavících lidech v ulicích zůstávají střepy, plechovky, kelímky, zbytky zábavní pyrotechniky a další věci.

Ve Zlíně na 50 tun pet-lahví

Nejméně 50 tun pet-láhví. Takové množství sem teď navezli pracovníci technických služeb ze Zlína.

"Odpadků bylo letos méně než vloni. V dalších městech kraje, v nichž se konaly silvestrovské akce na náměstích, již technické služby úklid ukončily. Ve Vsetíně se do práce zapojilo 12 metařů a technika, ve Valašském Meziříčí pak uklízelo sedm pracovníků. Kelímků, zbytků zábavní pyrotechniky, obalů a dalšího odpadu zůstalo ve Valašském Meziříčí méně než v minulosti.

Číslo přitom není konečné. Silvestrovský odpad se prý bude svážet minimálně do konce týdne.

Kromě třídění se odpad musí také slisovat a potom expedovat k dalšímu zpracování. Do normálních kolejí se provoz u technických služeb vrátí zřejmě až příští týden.

www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů