zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Nakládání s odpady v lihovaru Blanice

17.06.1999
Odpady
Nakládání s odpady v lihovaru Blanice
V minulosti pracovníci referátu ŽP OkÚ Tábor tuto firmu opakovaně kontrolovali a pokutovali pro nekázeň ve vypouštění odpadních vod a zacházení s výpalky.
Jan Jelčík Lihovar Blanice s firemním názvem LIHO s.r.o. Blanice prošel výraznou rekonstrukcí, zbývá ještě dokončit terénní úpravy a technologickou koncovku nakládání s výpalky. V minulosti pracovníci referátu ŽP OkÚ Tábor tuto firmu opakovaně kontrolovali a pokutovali pro nekázeň ve vypouštění odpadních vod a zacházení s výpalky. Také pod tímto soustavným tlakem bylo započato s rekonstrukcí. Došlo i k realizaci myšlenky zpracovávat bramborové odpady z lupínkárny Chio Bohemia v Choustníku a z výroby mražených bramborových hranolků ze závodu FRI-DOR s.r.o. Tábor. Tímto způsobem se obě firmy zdarma zbavují odpadů, ulehčují čistírnám odpadních vod a snižují úplaty za vypouštění odpadních vod. Firmu LIHO zajišťující přepravu odpadů svými kontejnery tak zpočátku podpořily. Z lupínkárny je odebírán odpad ? prořez z brambor a vylouhovaný škrob. Z výroby bramborových hranolků rovněž prořez z řezaček a uvolněný škorb, zužitkování tohoto odpadu je však pro LIHO technologicky komplikovanější, jedná se o částečně nabouraný škrob po ohřevu brambor před jejich loupáním. Odpad ze zpracování brambor je choulostivá suroviny, snadno podléhá hnilobě a zapáchá, odpad ponechaný v kanalizaci roury spolehlivě zabetonuje. Většina českých lihovanů pracuje s inovovaným předválečným technologickým zařízením, LIHO Blanice zakoupilo v SRN mnohastupňovou destilační kolonu 30 m vysokou z roku 1973 s rektifikačními odstupy i např. pro žitnou. Při zkušebním provozu byli němečtí kolegové překvapeni, že kolona zpracovává i surovinu z brambor. Zužitkování bramborového odpadu je spojeno s vyšší pracností. Přepravu suroviny zajišťuje denně dvacet speciálních desetitunových kontejnerů. V lihovaru se bramborový odpad obtížně vyklápí z nerez beden na tři dopravovací šneky, které jej přepraví do speciálních mlýnů, vyrobených u nás podle německé předlohy. Mlýny rozdrtí surovinu na kaši, která se pak vaří. Jako surovina je využíván i pšeničný odpad ze škrobáren. Ostatní navazující lihovarnická technologie je s malými rozdíly běžná ve všech lihovarech. V kvasírně je instalováno 6 stojatých cisteren. Teplotní čidla jsou vyvedena do destilační věže, odkud je celý proces téměř automaticky řízen. Výsledkem této technologie je velice jemný líh jako základ pro 40% rum a vodku. Rekonstrukci lihovaru si naprojektovali majitelé sami, syn jednoho z nich studuje na VŠChT, obor lihovarnictví. Zdroj: Planeta
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí