Pátek, 29. března 2024

Měsíční minerály

Víte, že existují minerály, jež známe jenom z měsíce? Zde je přehled některých. 
Měsíční minerály
Armalcolit - (Fe,Mg)Ti2O5 - Minerál ze skupiny oxidů objevený v roce 1970 ve vzorcích z místa přistání Apolla 11. Nachází se v titanem bohatých a rychle chladnoucích měsíčních bazaltech. Jeho název vychází z počátečních písmen členů posádky Apolla 11: Neil A. ARMstrong, Edwin E. "Buzz" ALdrin, a Michael COLlins.

Tranquillityit - Fe8(Zr,Y)2Ti3Si3O - Další minerál, který byl objeven ve vzorcích z Apolla 11. Jeho název vychází z místa přistání v Moři klidu - Mare Tranquillitatis.

Pyroxferroit - CaFe6(SiO3)7 - Jedná se o minerál ze skupiny pyroxenů, který před objevem ve vzorcích z Apolla 11 synteticky připravil Donald H. Lindsley (1967). Tento minerál byl objeven také v dole Isanago v Japonsku a dalších lokalitách.

Hapkeit - Fe2Si - Až pětatřicet let po přistání prvního člověka na Měsíci byl objeven dosud neznámý měsíční minerál. Nový nerost dostal název hapkeit a je pojmenován po B. Hapkeovi - profesorovi geologie a astronomie z Cornellovy univerzity v New Yorku. Dr. Hapke už v roce 1973 předpověděl proces vzniku tohoto nového minerálu. Povrch Měsíce a dalších těles bez atmosféry tvoří směs rozdrcených hornin označovanou jako regolit, která se formuje opakovanými impakty. Teplo vznikající při dopadech rozehřívá přítomné kovy, které se následně znovu usazují. Tento proces stojí i za zrodem hapkeitu. Nově objevený minerál je tedy produktem tzv. kosmické eroze, která způsobuje, že svrchní část měsíčního povrchu postupem času tmavne.

ZDROJ:www.mesic.hvezdarna.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů