Čtvrtek, 28. března 2024

Krajské zastupitelstvo diskutuje o lepší recyklaci

Krajské zastupitelstvo diskutuje o lepší recyklaci
Petici, která požaduje snadnější třídění odpadu v jihočeských domácnostech a podporu lepší recyklace, dnes projednalo krajské zastupitelstvo.

Téměř 3300 podpisů zastupitelům předalo Hnutí DUHA České Budějovice. Ekologická organizace zastupitelům zároveň napsala dopis s konkrétními návrhy na opatření, která usnadní třídění a recyklaci odpadu. Petice žádá mimo jiné, aby kraj:

Zajistil domácnostem možnost třídit zelené odpadky z kuchyně a zahrady.

Přišel s plánem, jak v obcích postupně zavést odvážení tříděného odpadu přímo od domu – jako to už dělají mnohá evropská i některá česká města a obce.

Pomohl jihočeským domácnostem se zaváděním domácího kompostování, jako to dělá třeba Hradec Králové nebo Havlíčkův Brod.

Protože kraj v řadě oblastí nemá přímé kompetence, Hnutí DUHA navrhuje, aby konkrétními programy pomohl obcím a městům se zaváděním potřebných opatření.

V dopise Hnutí DUHA navrhlo zastupitelům sadu konkrétních opatření, která kraj může podniknout a jež jsou v jeho kompetenci.

Růžena Šandová z Hnutí DUHA České Budějovice řekla:
„Povzbudilo nás, že radní mají o lepší recyklaci zájem. Kraj by měl jihočeským obcím, městům a hlavně domácnostem pomoci, aby třídit odpad bylo stejně snadné, jako jej sypat do popelnice. Především je potřeba vylepšit recyklační služby pro domácnosti. Nemají kam odnést zelený odpad ze zahrady či kuchyně, který tvoří třetinu hmotnosti popelnic. Kontejnery jsou v průměru 170 metrů od domu, navíc obvykle přeplněné, zatímco popelnici najdou vždy u dveří. Svoz odpadu je v kompetenci obcí a měst, nicméně kraj má řadu možností, jak jim v podobných projektech pomoci. V našem dopise jsme zastupitelům sadu takových projektů navrhli. Rádi poskytneme naše experty a budeme s krajem spolupracovat na zavádění potřebných opatření.“


Kontakt:
Růžena Šandová, Hnutí DUHA České Budějovice, telefon do práce 386 713 296, domu 380 311 459, email : ceskebudejovice@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů