Čtvrtek, 28. března 2024

Ford predstaví ekologické motory

Ford predstaví ekologické motory
Ford Motor predstaví koncom mesiaca nové úspornejšie a ekologickejšie motory. Druhá najväčšia americká automobilka sa týmto spôsobom snaží zastaviť pokles predaja na domácom trhu.
Motory EcoBoost budú mať štvorvalcovú a šesťvalcovú verziu. Podľa slov Fordu by mali byť o 20 % efektívnejšie pri využívaní paliva než tradičné motory. Okrem toho objem emisií kysličníka uhličitého klesne o 15 %. Tieto motory využívajú technológiu turbo a priame vstrekovanie. Tiež budú menšie a ľahšie ako tradičné motory bez toho, aby sa znížil ich výkon.

"Zákazníci požadujú zlepšenie palivovej ekonómie," uviedol šéf produktového vývoja Fordu Derrick Kuzak na tlačovej konferencii ešte 11. decembra. Toyota vlani predbehla Ford na americkom trhu. Ford bol v USA dvojkou od roku 1931 a trojkou, nižšie nebol od roku 1905.

Podiel automobilky na domácom trhu sa však už 12 rokov za sebou znižuje

Vysoké ceny benzínu majú negatívny vplyv na predaj veľkých áut, ako sú pickupy a SUV-y, ktoré boli hlavnými zdrojmi ziskov Fordu v 90. rokoch minulého storočia.

Prepad predaja týchto modelov bol jednou z príčin rekordnej straty vo výške 12,6 miliardy USD, v prepočte 285,6 miliardy SKK, ktorú Ford zaznamenal v roku 2006. Automobilka predstaví motory EcoBoost tento mesiac na autosalóne v Detroite.

Pri jeho prezentácii tiež predstaví prototyp SUV-u s názvom Explorer America, ktorý bude vybavený týmto motorom. Do svojich vozidiel by ich mal začať koncern montovať v roku 2009. Ford odhaduje, že do roku 2013 by mohol po svete jazdiť okolo 500.000 áut poháňaných motormi EcoBoost. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Zdroj : TASR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů