Sobota, 20. dubna 2024

Oblast Kampánie zaplavilo již přes 100.000 tun odpadků

Oblast Kampánie zaplavilo již přes 100.000 tun odpadků
Řím - Již přes 100.000 tun odpadků se vinou nedostatku skládek nahromadilo od konce roku 2007 na veřejných místech v jihoitalské oblasti Kampánie, jejímž správním městem je Neapol. Jako svůj odhad to dnes uvedla agentura ANSA. Skládky jsou přeplněné, nebo nesplňují hygienické normy. Obyvatelé na protest vyhazují odpad do ulic a obviňují své zastupitele, že problém nejsou schopni řešit. Italský prezident dnes vyzval k ukončení "odpadkové tragédie" a vláda slíbila rychlé řešení.

Italská agentura s odvoláním na oficiální zdroje uvedla, že v samotné Neapoli se podle odhadů povaluje přes 4500 tun odpadků, který není kam odvážet. V oblasti hoří desítky ohňů, na kterých rozzlobení obyvatelé pálí odpad ze svých domácností. Hasiči požáry postupně likvidují, ale na jiných místech hned vznikají další.

Hořící skládka odpadkůSoučasné skládky jsou přeplněny, nebo na příkaz soudu zavřeny, protože neodpovídají normám, ale také proto, že se jich zmocnila místní mafie, camorra, pro niž se zpracování odpadu stalo výnosným podnikáním. Výstavba nových skládek naráží systematicky na odpor obyvatel obcí, na jejichž území mají vzniknout. Radnice chce po 12 letech znovu otevřít skládku na předměstí, ale obyvatelé Neapole jsou kategoricky proti.

Znovuotevření skládky, která neodpovídá hygienickým normám, zabránili rozlícení místní blokádou železniční tratě. Během ní házeli kameny na policisty a převrátili tři menší automobily, aby zabránili nákladním vozům k příjezdu ke skládce. Následný zásah policie považují za neadekvátní.

Premiér Romano Prodi na pondělí svolal mimořádné zasedání vlády, na kterém se bude tzv. odpadková krize řešit.

Evropská komise, znepokojená tisícovkami tun odpadu v regionu Neapole, již loni v červnu adresovala Itálii první písemné varování. Podle EK je situace v Kampánii porušením evropské legislativy o odpadech. Kampánie je jednou z 20 provincií Itálie a žije zde zhruba 5,7 milionu lidí, tedy téměř 10 procent obyvatel země.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů