Pátek, 19. dubna 2024

Neapolská odpadková krize končí, armáda začala uklízet

Neapolská odpadková krize končí, armáda začala uklízet

Italská armáda začala odstraňovat hory odpadků ze škol a ulic v kraji okolo Neapole. "Odpadková krize", při níž odpad nebyl odklízen a hromady smetí na ulicích narůstaly, trvala více než dva týdny.

Potíže s odpadky se v regionu okolo Neapole táhnou už čtrnáct let. Všechny tamější skládky jsou plné a obří spalovna, která měla být otevřena koncem roku 2007, stále není připravena. Svoz odpadků skončil před Vánocemi a nedal obyvatelům Neapole jinou možnost než vyhazovat smetí na ulici.

Mnoho škol, které měly otevřít své brány v pondělí po vánočních prázdninách, muselo kvůli obavám o zdraví veřejnosti zůstat zavřených. Navíc lidé stovky hromad se smetím zapálili. To podnítilo strach z vysokých emisí rakovinotvorných dioxinů.

Problém mělo vyřešit znovuotevření skládky, která byla uzavřena v roce 1996. Proti tomu však lidé protestují. Mezi nimi a policií už vzplálo několik potyček. Když jeden z protestujících vylezl u skládky na buldozer, byl odvlečen policií a zbit pendreky. "To, že jsem se tam vyšplhal, bylo gesto. A oni mě tloukli do hlavy a do zad," řekl třicetiletý stavbař, který uvedl, že se jmenuje Vincenzo.

Část neapolského problému spočívá v tom, že z ilegálního nakládání s odpadem si udělala výnosný obchod mafie. Podle studie sdružení pro ochranu přírody Legambiente v roce 2006 vynesl skoro šest miliard euro (okolo sto padesáti miliard korun).

Mafií kontrolované nakládání s odpadem, který je pohřbíván nebo pálen, otrávilo prostředí natolik, že v některých částech regionu je onemocnění rakovinou dvakrát až třikrát pravděpodobnější než ve zbytku země.

Kvůli nastalé situaci se dnes měl také sejít premiér Romano Prodi s ministry, aby ji společně řešili.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů