Pátek, 19. dubna 2024

SAS zahájily ekologické lety přes Atlantik

SAS zahájily ekologické lety přes Atlantik
Společnost Scandinavian Airlines zahájila jako první letecká společnost v Evropě zkušební "zelené" lety také přes Atlantik. Letadlo typu Airbus A330 přistálo v pondělí 10. prosince ráno na letišti Arlanda ve Stockholmu, kam zamířilo z New Yorku. Cílem zelených letů je optimalizovat dráhu letounu a snížit tak spotřebu paliva a kysličníku uhličitého.

Společnost SAS se na CDA (Cintinuous Descent Approach) programu, který tyto snahy podporuje, podílí společně s letištěm Arlanda, výrobcem letadel Airbus a švédskou státní firmou LFV. Úspory pro Airbus A330 jsou při optimalizovaném letu odhadovány na 150 kilo paliva a 470 kilo kysličníku uhličitého.

"Je to velký krok pro letecký průmysl. Jsme rádi, že se SAS stala jednou ze společností, které udávají trend v přístupu k životnímu prostředí. Budeme v "zelených" letech pokračovat a i podporovat výzkum v této oblasti," řekl Lars Sandahl Sřrensen, výkonný ředitel společnosti SAS.

SAS bude pokračovat se zkušebními lety také na lince mezi Chicagem a Stockholmem. Optimalizace celého dopravního systému Scandinavian Airlines by mohla časem přinést odhadovanou úsporu 492 tun paliva a 1550 tun kysličníku uhličitého ročně.

Zdroj: Letectvi.cz, SAS
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů