Pátek, 29. března 2024

Brusel nařídí více zelené energie

Brusel nařídí více zelené energie
Jeden z nejspornějších a nejdůležitějších návrhů, se kterými letos přijde Brusel, získává konkrétnější podobu. Přesně za dva týdny se ukáže, jak se členové EU podělí o ambiciózní cíl zvýšit používání zelené energie na dvacet procent.

Ten si unie stanovila už loni v březnu. Má jí pomoci snižovat emise i závislost na dovozu energetických surovin. Dosud ale není jasné, jak se jednotlivé země o tento závazek podělí. Pětinové zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie do roku 2020 je totiž průměrem za celou sedmadvacítku, k němuž jednotlivé státy přispějí různě.

A vzhledem k tomu, že EU dosáhne svého cíle jen za cenu masivních nákladů, jsou tvůrci návrhu v Evropské komisi pod neustálým tlakem členských zemí. Zveřejnění návrhu už museli dvakrát odložit. Poslední termín, stanovený na 23. ledna, ale zatím platí.

Podle jedné z pracovních verzí návrhu bude každý stát unie muset přispět ke splnění celkového cíle tím, že zelená energie bude za 12 let tvořit nejméně 5,75 procenta jeho spotřeby. Každá země pak ale bude mít svůj vlastní cíl, který má odrážet i výkonnost ekonomiky. Bohaté země budou muset vyrábět více solární, větrné, vodní nebo geotermální energie než chudé státy.

Česko už oznámilo, že je do roku 2020 schopné zvýšit podíl zelené energie na 8,6 procenta. Nyní činí kolem 4,9 procenta. Při vstupu do EU přitom Češi slíbili, že podílu 8 procent obnovitelných zdrojů dosáhnou už v roce 2010. Dnes je ale zřejmé, že tento slib nesplní.

V české vládě se kvůli novému závazku rozhořel spor mezi ministrem průmyslu Martinem Římanem a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. Bursík ještě před několika měsíci odhadoval český potenciál podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie v roce 2020 na 17 procent, Říman na pouhých 7 procent.

Nakonec vláda stanovila možný český příspěvek na 8,6 procenta. Zatím není jasné, zda na to Evropská komise kývne, nebo zda se bude snažit stanovit Čechům vyšší limit. Nejmenovaný činitel komise ovšem český návrh ocenil. "Není to úplně špatné. Vzhledem k různým prohlášením české vlády jsme čekali ještě míň," prohlásil.

Podle předběžných verzí návrhu vezme Brusel v potaz i zeměpisné podmínky pro výrobu zelené energie. O to Češi také usilovali. "Do určité míry máme svázané ruce. Každý ví, kde Česko leží, kde vítr fouká, kde sluníčko svítí a do jaké míry je stávající hydropotenciál již vyčerpán," řekl nedávno vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Brusel přitom hodlá plnění limitů průběžně kontrolovat - a případně i trestat nebo hříšníkům nařizovat opravné kroky. Za základ pro hodnocení zemí vezme zřejmě jejich podíl obnovitelných zdrojů v roce 2005. Polovinu zbývajícího závazku má každá země EU splnit do roku 2014, do roku 2016 dvě třetiny a do roku 2018 pak 83 procent.

Vášnivé zákulisní spory se v Bruselu vedou nejen o závazky pro jednotlivé země. Uvažuje se třeba o tom, že by ekologičtí výrobci získávali certifikáty, které by jim umožnily snáze obchodovat se zelenou energií po Evropě. A za určitých okolností by dokonce státy jejich energii nakupovat musely.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů