Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologické výzvy dávají ekonomice inovační dynamiku

Ekologické výzvy dávají ekonomice inovační dynamiku
Washington - Ekologické výzvy, které v poslední době zažívá naše planeta, dávají ekonomice pozitivní a inovační dynamiku. Právě tyto inovace pak jsou odpovědí na rostoucí hrozby, jaké představují jak ekologické problémy, tak změny klimatu. Uvádí se to ve výroční zprávě o stavu světa k roku 2008, který dnes ve Washingtonu zveřejnila organizace ochránců přírody World Watch Institute.

"Existují signály trvalé a životné ekonomiky, která vzniká v důsledku mimořádných inovací projevujících se v nevládních organizacích, spotřebitelských skupinách i vládách, a které zasahují až do světa financí a obchodu," prohlásil podle agentury AFP předseda WWI Chris Flavin.

V roce 2006 bylo do obnovitelných energií investováno ve světě 52 miliard dolarů (v přepočtu asi 917 miliard korun), což představuje zvýšení o 33 procent oproti roku 2005. První odhady za rok 2007 přibližují tyto investice k 66 miliardám dolarů (přibližně 1,16 bilionu Kč).

"Důležitou otázkou zůstává jen to, zda tato inovace bude postačující," zdůraznil představitel WWI. Zpráva odhaduje, že škodlivé důsledky klimatických změn mohou do konce století dosáhnout až osm procent světového hrubého domácího produktu.

Podle údajů Světové banky zažije asi 39 procent zemí pokles svého bohatství o pět i více procent v důsledku neekologických zásahů jako vykácení lesů bez náhrady, vyčerpání přirozených energetických zdrojů a v důsledku vysokých emisí oxidů uhlíku.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů