Pátek, 29. března 2024

Rozsah informací o průmyslovém znečištění se asi nezmenší

Rozsah informací o průmyslovém znečištění se asi nezmenší

Senát nejspíš schválí dosavadní rozsah informování veřejnosti o průmyslovém znečištění. Počítá s tím vládní návrh zákona o registru znečišťujících látek, jehož přijetí beze změn dnes doporučil horní komoře její výbor pro životní prostředí. Senát jako celek bude o zákonu rozhodovat příští týden. Norma už neomezuje povinnost podniků pouze na evropské minimum na rozdíl od původní vládní předlohy.

Žádné problémy by podle doporučení výboru neměla mít se schválením ani novela zákona o odpadech, která má zpřísnit pravidla pro přeshraniční převážení odpadů. Navrhované změny mají pomoci v ochraně proti černému obchodu s odpady, jehož důsledky se projevily zejména na severu Čech. Tam vznikly nelegální skládky německého odpadu.

Nadějné vyhlídky má v Senátu také novela, podle níž by vláda mohla sama stanovovat svým nařízením finanční limity pro veřejné zakázky podle nařízení Evropské unie. Kvůli jejich očekávaným úpravám by pak parlament nemusel každý druhý rok měnit zákon o veřejných zakázkách.

Výbor dnes podpořil také novelu, která má zjednodušit postup při odebírání týraných zvířat jejich majitelům. Poslanci nicméně novelou navíc chtějí opět povolit kontaktní norování při výcviku loveckých psů; lišku by tak od nich už neměla ve cvičné noře oddělovat mřížka.

http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů