Pátek, 26. dubna 2024

Hotely mohou získat značku kvality

Hotely mohou získat značku kvality
Po originálních domácích výrobcích, které vznikají na Šumavě, mohou nyní nově při dodržení určitých pravidel získat marketingovou značku Šumava - originální produkt také šumavské hospody, kempy, hotely či penziony.

Značka zaručuje kvalitu služeb i to, že zařízení je svým provozem šetrné k životnímu prostředí. "Provozovatelé služeb, které tyto podmínky splňují, mohou o značku žádat od začátku roku," řekla Iva Dyková z Regionálního environmentálního centra ČR.

"Značka hostům garantuje kromě kvality a ekologické šetrnosti zejména to, že zařízení poskytuje vždy něco navíc," řekla Iva Dyková. Turisté by zde měli najít například aktuální informace o regionu, místní gastronomické speciality, tradiční šumavský vzhled budovy nebo doplňkové aktivity, jako jsou třeba výlety s výkladem, vyjížďky na koních a podobně.

"Například veřejné restaurační zařízení by mělo mít na jídelníčku minimálně tři starošumavská jídla, ubytovací zařízení s polopenzí by mělo hostům nabídnout starošumavské jídlo alespoň jeden den v týdnu," doplnila Kateřina Vlášková z Regionální rozvojové agentury Šumava. Nositelé značky by měli být šetrní k životnímu prostředí, měli by například používat úsporné žárovky nebo třídit odpad.

Regionální značky, které garantují původ výrobků, originalitu a vazbu na konkrétní území, jsou mimo jiné v Krkonoších a Beskydech. Značka pro ubytovací a stravovací zařízení se poprvé zkouší na Šumavě, zájem o ni mají předběžně i jiné oblasti. Pokud se vše podaří a přihlášení provozovatelé uspějí před certifikační komisí, první penziony, hotely, kempy či hospody s touto značkou by na Šumavě mohly být už na Velikonoce, doufá Kateřina Vlášková.

"Myslím, že značka pomůže turistům lépe se zorientovat v nabídce ubytování a stravování na Šumavě. Odliší podnikatele, kteří se snaží v chráněném území hospodařit udržitelným způsobem," míní Milan Poláček, který tam podniká v cestovním ruchu řadu let.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů