Čtvrtek, 18. dubna 2024

Město Prostějov nechalo odstranit černou skládku z lesoparku

Město Prostějov nechalo odstranit černou skládku z lesoparku

Prostějov - Město Prostějov dnes nechalo odstranit černou skládku, kterou založil neznámý pachatel počátkem letošního roku v lesoparku Hloučela v okolí Tiché ulice. Odstranění asi dvou metrů krychlových směsného odpadu bude stát přibližně dva tisíce korun. Skládka neobsahovala nebezpečný odpad. Podle místostarosty Vlastimila Uchytila byly mezi odpadem listiny, které by mohly usvědčit jeho původce.

Skládku odhalili ochránci přírody z prostějovského Regionálního sdružení Iris, kteří se o Hloučelu starají. "Obrátili se na nás o pomoc. Šlo totiž o poměrně velké množství odpadu, který se povaloval kousek od komunikace," uvedl Uchytil.

Radnice pověřila likvidací skládky firmu A.S.A., jež má s městem smlouvu na svoz odpadu. Na místo se ale dostavila i městská policie. "Společně jsme pytle s odpadem prohledali a našli i řadu dokumentů, které by nás mohly dovést k pachateli. Celou záležitost v žádném případě nehodláme nechat bez dalšího šetření," dodal Uchytil.

Pachateli hrozí pokuta až 50 000 korun. Místostarosta zvažuje, že by město mohlo v budoucnu finančně odměňovat občany, jimž se podaří získat například fotografie osoby nebo osob zakládajících černou skládku.

Provozní ředitel A.S.A. Tomáš Fajkus sdělil, že část odpadu z černé skládky šla bez problémů vytřídit. V lesoparku skončily igelity, kartony, matrace nebo boty. Šéfka ochránců přírody Eva Zatloukalová tvrdí, že podobná skládka se v okolí potoka Hloučela nevyskytla již několik let. Pouze vloni tam ochranáři zaregistrovali stavební odpad.

O náklady na likvidaci skládky se podělí město s ochranáři. "Předpokládám, že uhradíme polovinu vyfakturované částky," naznačila Zatloukalová. Ochránci přírody dostávají od radnice ročně 250 000 korun na údržbu lesoparku. Především na kosení trávy, ořez stromů a údržbu cyklostezek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů