Pátek, 29. března 2024

Studie: ledovce byly na zemi i v horkých geologických obdobích

Studie: ledovce byly na zemi i v horkých geologických obdobích

Studie zveřejněná v časopise Science poukazuje na fakt, že ledovce byly na Zemi i před 90 miliony let, tedy v jednom z nejteplejších období dějin planety. Nepotvrzuje však, zda mohou oteplení přežít i dnešní ledovce

Rozsáhlé ledovce se tvořily i v jednom z nejteplejších geologických období Země před asi 90 miliony lety, kdy v Arktidě žili aligátoři a rostly chlebovníky. Zjistila to mezinárodní studie zveřejněná v časopise Science. Vyvrací se tím předpoklad, že by se v obdobích, kdy se teplota Země výrazně zvýšila, musely se všechny ledové příkrovy rozpustit.

"Superskleníkový efekt nebyl překážkou vzniku velkých ledovců," píše se v článku. Na základě analýzy fosilních mušlí na dně Atlantského oceánu mezinárodní tým vědců prokázal, že Antarktida byla pokrytá ledovcem v některých obdobích mladších druhohor.

Tato doba, kdy na Zemi žili dinosauři, patří k nejteplejším v historii - tropické moře dosahovalo na povrchu teploty 35 až 37 stupňů Celsia. Vědci odhadují, že i tak před 91 miliony let v období asi 200.000 let vznikly v Antarktidě ledovce, které byly jen o 40 procent menší než ty dnešní.

Dnešní ledovce oteplení odolat nemusejí

Jak je to ale možné, neumějí vědci z mezinárodního týmu ještě přesně vysvětlit. Poukazují však na to, že v tomto období docházelo k prudkým zvratům teploty, nejspíše vlivem vychylování zemské osy. Faktorem také mohla být vyšší vlhkost vzduchu, která mohla vést k vyšším sněhovým srážkám v zimě ve vyšších polohách v Antarktidě, kde byly tehdy zřejmě hory až 2500 metrů vysoké.

Thomas Wagner, jeden z autorů výzkumu, varoval před vyvozováním závěrů, že dnešní polární ledovce také odolají globálnímu oteplování.

"Je těžké vytvořit přímou spojitost mezi našimi výsledky a dnešní diskusí o klimatu," řekl Wagner. "Naše výzkumy nicméně dokazují, že i při velmi teplém klimatu se mohou, minimálně dočasně, tvořil velké ledové pokrývky v chladnějších částech planety."

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů