Pátek, 29. března 2024

Toxický odpad ohrožuje Jeseníky, úřady mlčí

Toxický odpad ohrožuje Jeseníky, úřady mlčí

Jeseníky a Olomouc ohrožuje sklad toxických kadmiových kalů. Zkorodované kontejnery ve skladu v jesenické vesnici Vikantice skrývají 1300 tun kadmiových kalů. „Až chátrající halu shodí vítr a zaprší, může z toho být pohroma," obává se starosta obce Miroslav Kročil. Pomoc u státních orgánů hledá marně.

Oplechovaná ocelová hala vyrostla v lese nad Vikanticemi už v roce 1984, tehdejší státní podnik Rudné doly Jeseník ji v tajnosti zavezl kontejnery s toxickým odpadem vzniklým při výrobě kadmia. Pak se na skladiště, o jehož obsahu měli obyvatelé Vikantic jen mlhavou představu, téměř zapomnělo. „Skladuje se tady seno, nebo staré traktory? Zvenku nic nepoznáte," obchází halu vikantický starosta Miroslav Kročil. Chatrně vyhlížející objekt není nijak označen.

Loni Kročil "skládku" objevil, když našel dveře plechové haly vypáčené. Jako někdejší zaměstnanec Rudných dolů tušil, že v hale je uložen toxický odpad. „Ale šokoval mě režim, v jakém je odpad skladován," říká. Narychlo pořídil fotografie zrezivělých kontejnerů naplněných pytli s kadmiovými kaly, halu totiž záhy někdo zabezpečil.

„Nejhorší je mlčení, na které všude narážím," stěžuje si starosta. Od státních institucí by chtěl například vědět, zda už zkorodovanými kontejnery kadmium neproniká do půdy. Na oficiálních místech se zdráhají cokoli odhadovat, Kročil připomíná známou otravu „itai-itai" z Japonska. Tam těžební firma vypouštěla odpadní vody s obsahem kadmia do řeky, jež zároveň sloužila k zavlažování polí a při rybolovu. Následně docházelo k početným otravám, kadmium ukládané v kostech navíc způsobovalo jejich křehnutí.

„Nelegální skládka německého odpadu v Libčevsi, jejíž odhalení a likvidaci sledovala celá republika, je proti skládce odpadu ve Vikanticích směšnou aférou," srovnává Kročil. Starosta marně čeká i na konkrétní kroky Českého inspektorátu životního prostředí v Olomouci.

Komu jen to kadmium patří?

Ani TÝDEN nepochodil na úřadech lépe. „Vedeme správní řízení, jehož cílem je určit, komu sklad patří. Pak se můžeme zabývat uložením nápravných opatření a zpracováním rizikových analýz," omezuje se na neurčitou informaci ředitel oblastního inspektorátu inspekce Radek Pallós.

Charakter toxického odpadu a jména firem, jež podle inspektorátu patří mezi možné vlastníky skladu, Pallós odmítá sdělit. O něco vstřícnější je vedoucí odboru životního prostředí šumperské radnice Stanislav Ficnar. „Moc o tom nevíme, ale podle našeho názoru je za sklad s kadmiovými kaly odpovědná nástupnická organizace Rudných dolů Jeseník - firma Grafitové doly Staré Město," míní Ficnar.

Citovaná organizace je skutečně vlastníkem haly, zodpovědnost za odpad, který tady uložil zaniklý komunistický těžební podnik, však odmítá. „S odpadem nemáme nic společného," říká Marie Bergmannová, předsedkyně představenstva Grafitových dolů.

Jed z normalizace

Nezájem státních orgánů má překvapivý rozměr. „Na sklad ve Vikanticích jsem se úřadů ptala vícekrát, nikdo nevěděl, co je uvnitř," říká Arnoštka Krellerová, starostka Jindřichova, první obce po proudu Vikantického potoka pod skladištěm kadmia. „Na chudý kraj stát kašle," míní starosta Kročil.

Vikantice sužuje až šedesátiprocentní nezaměstnanost, jde o vůbec nejchudší obec Olomouckého kraje. Tamní obyvatele úřady po léta jen odbývaly informací, že sklad u Vikantic nikoho neohrožuje. Kročil si však v archivech opatřil Provozně manipulační řád skladu z roku 1984, když byla hala naplněna kontejnery. Archivní dokument nesporně potvrdil, že v hale bylo uloženo asi 1300 tun „odpadů vzniklých v letech 1974 až 1983 při výrobě kadmia".

Úřady mlčí

Nebezpečné kadmium

Kadmium se označuje za mimořádně kumulativní jed. Do organismu se dostává potravou nebo dýcháním. Koncentruje se především v ledvinách a játrech a organismus se ho zbavuje jen velmi obtížně. Kromě poškození ledvin a jater způsobuje řídnutí kostí, chudokrevnost a zvyšuje riziko rakovinného bujení.


Zdroj: www.tyden.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů