Čtvrtek, 18. dubna 2024

Evropská komise chystá obchod s emisními odpustky

Evropská komise chystá obchod s emisními odpustky

Zdražování. Ústup strategických investorů. Technologické zaostávání. Přenášení výroby mimo Evropu. Růst byrokracie. Absurdní kupčení s virtuálními kvótami. Taková je představa Evropské komise o budoucnosti automobilového trhu. Rozhodla se totiž, že v roce 2012 musí všechna nová auta vypouštět v průměru o čtvrtinu méně  škodlivých   emisí  než dnes, tedy 120 g  CO2  na kilometr. Jistě, tlak na snížení  emisí  je nutný pro zlepšení  životního   prostředí  . Ale způsob, který volí Evropská komise, je nešťastný. Za porušení norem by automobilky měly platit drakonické tresty. Aby však komise nastavila "vlídnější tvář", chce automobilkám vyrábějícím silnější vozy umožnit spojení s menšími výrobci, odkupovat od nich nevyužité množství emisí a v průměru tak přísné normy plnit.

Evropští komisaři ve svých plánech jaksi zapomněli na předpokládané chování spotřebitelů. Pokud vysněná euroauta kvůli investicím do  ekologických  technologií citelně zdraží, zákazníci se vydají dvěma cestami. Část z nich zůstane u starých neekologických miláčků, vozový park Evropy začne stárnout a  životní   prostředí  bude trpět víc, než kdybychom všichni přesedlali do SUV velikosti slona. A když už bude Evropan kupovat nový vůz, rozhodne se koupit levný automobil vyrobený v zemi, jež se k tažení za nízké emise nepřipojí.

Pak nastane další fáze eurofrašky. Evropská komise začne přemýšlet, jak mimoevropskou produkci znevýhodnit: kvótami, celními bariérami, vyššími daněmi. Proběhnou nekonečná diplomatická jednání, expertní komise dají hlavy dohromady a následně budou vydány hory nových předpisů a euronorem, které by měly trh ozdravit a posílit - což je činnost, kterou zvládají evropští úředníci nejlépe. Tlak na snížení emisí je nutný, ale obchod s emisními právy v automobilovém průmyslu není způsob, jímž bychom dosáhli cíle. A navíc - regulace může zničit fungující trh.

AUTOR: Ronald Mahler

Autor je ředitelem společnosti T-Mobile

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů