Pátek, 19. dubna 2024

Clintonův muž lobbuje v Česku proti radaru

Clintonův muž lobbuje v Česku proti radaru
Češi si v poslední době osvojili nový způsob, jak vrtět veřejným míněním - vláda i aktivisté si zvou na pomoc "experty na míru" ze zahraničí. Teď do Česka přijel podpořit protiradarovou kampaň vysoký představitel Pentagonu ve výslužbě, zbrojní poradce bývalého prezidenta Billa Clintona Philip Coyle. Na pozvání  ekologů  z české  Greenpeace  .

Útok na oči v Brdech

"Navrhovaný systém protiraketové obrany nebude dostatečně účinný. Nedisponuje kapacitou na obranu Evropy," zopakoval v Praze své názory Coyle. Už v pondělí našel společnou řeč s brdskými starosty. "Pokud věříte, že Írán je dost šílený na to, aby zaútočil na Evropu, tak by se zaměřil na radar, oči tohoto systému," řekl v Rokycanech. Muž s pověstí odborníka na protiraketovou obranu byl hlavním poradcem prezidenta Billa Clintona a ministra obrany USA v otázce vývoje a testování zbraňových systémů. Dnes působí v nevládní instituci Center for Defence Information ve Washingtonu.

"Je významným odborníkem, ale je spojený s Clintonovou administrativou, která byla k protiraketové obraně liknavější," říká politolog Petr Suchý z Masarykovy univerzity s připomínkou, že světová odborná komunita je v této otázce nejednotná.

Organizace  Greenpeace  , která americký radar adoptovala do svého aktivistického portfolia, návštěvu Coyla platí, "gratis" má tak cestu a ubytování, honorář prý americký odborník nepožadoval. "Pozvali jsme ho, protože má velice objektivní stanovisko, k tomuto tématu se vyjadřuje dlouhodobě a my si myslíme, že správně," říká Martin Kloubek z  Greenpeace  . Pro organizaci je to podle jejího šéfa Jiřího Tuttera nejtěžší lobbistická váha, kterou se jí podařilo do Česka přivézt. Potlesk za to sklidili aktivisté hlavně od opoziční ČSSD, která radar odmítá. "O nápadu pozvat ho jsme s  Greenpeace  mluvili, měl jsem stejnou ideu jako oni. Jim se to ale podařilo dříve," říká stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, s nímž Coyle vystoupí ve čtvrtek na protiraketovém semináři v parlamentu.

Vláda: A co ví Coyle?

Chladné uvítání se Američanovi dostalo od české vlády. "Pan Coyle je bývalý člen demokratické administrativy a na programu protiraketové obrany se podílel naposledy v roce 2001. Od té doby nemá přístup k detailním informacím," říká vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa. Jediným, kdo si s Coylem podal ruku, byl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Byla to zdvořilostní návštěva, žádný výstup z toho není," říká ministrova mluvčí Zuzana Opletalová. Vláda má koneckonců svoje radarové lobbisty z americké vlády, dnes do Prahy přijíždí šéf Agentury pro protiraketovou obranu generál Henry Obering. Promyšlenou lobbistickou akcí zaváněla také nedávná návštěva jednoho z "pionýrů"  Greenpeace  Patricka Moora, který ale otočil a v současnosti propaguje jadernou energii.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů