Čtvrtek, 25. dubna 2024

Založili skládku. Za trest uklízeli jiné

Založili skládku. Za trest uklízeli jiné

Břeclav - Potrestat toho, kdo založí černou skládku, je takřka nemožné. Policie by jej musela chytit skoro za ruku, aby byla schopna mu čin dokázat. V Břeclavi se to podařilo jednou. Zato ve velkém. A policie z toho dokázala dost vytěžit. Viníkem byla tehdy soukromá firma, která vysypala do volné krajiny několik tun odpadu. Přišlo se na to a viníci měli pykat. Namísto pokut ale dostali za trest práci.

„Firma nám pomohla s likvidací malých černých skládek na poměrně velkém území. Použili své stroje, zaměstnali své vlastní pracovníky a odstranili skládky na skutečně velké ploše,“ řekl Vilém Vyhnálek, vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice.

Podle něj tak z prohřešku firmy nakonec radnice získala mnohem víc, než by získala pokutou. „Ochota té firmy to řešit byla tak velká, že jsme se spokojili s jejich nabídkou. Dohodli jsme se, jak velké území vyčistí. A pak jsme si jen zkontrolovali, zda to skutečně dodrželi,“ vysvětluje. „Pro město to bylo podstatně přínosnější a výhodnější než udělit sankci a pak se ještě starat o objednání likvidace,“ míní Vyhnálek.

Případ, ve kterém se firma kála a odčinila svůj prohřešek, je ale výjimkou. Břeclavským strážníkům se povede přistihnout jen minimum viníků. Loni přesto rozdali pokuty asi za dvacet tisíc korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů