Čtvrtek, 28. března 2024

Děti Země prosadily lepší životní podmínky prasat ve velkochovu v Poběžovicích

Děti Země prosadily lepší životní podmínky prasat ve velkochovu v Poběžovicích

Plzeňská pobočka Dětí Země vyjednala s firmou SP Poběžovice smlouvu o zlepšení podmínek zvířat ve velkochovu

 

Včerejšího dne byla podepsána smlouva mezi Dětmi Země a akciovou společností SP Poběžovice, která chystá rozsáhlou rekonstrukci velkochovu prasat v Poběžovicích. Děti Země, které se účastní řízení o změně integrovaného povolení pro tuto farmu, vstoupily v jednání s firmou SP Poběžovice. Výsledkem je smlouva obsahující řadu podmínek, které v rekonstruovaném zařízení o kapacitě 1.500 prasnic a 11.000 prasat zlepší životní podmínky zvířat.

 

Hlavní výhodou je slaměná podestýlka, kterou budou mít k dispozici prasata ve výkrmu i březí prasnice, a dále ustájení prasnic volně v kotci se selaty již od tří dnů po porodu (běžně musí rodící prasnice trávit téměř měsíc v porodním boxu, kde se nemůže ani otočit).

 

Dalšími přínosy je omezení obvyklých zákroků, jako je kastrace malých kanců, uštipování zubů a zkracování ocásků. Poslední uvedený zákrok nebude v chovu prováděn vůbec, uštipování zubů jen v odůvodněných případech, nejméně škodlivou metodou a za použití prostředků tišících bolest. Kastrace pak bude muset být prováděna jedině s použitím anestetik. Děti Země také prosadily příznivý světelný režim prasat ve výkrmu a pravidelné každoroční školení zaměstnanců týkající se životní pohody zvířat, správné péče o ně a jejich ošetřování.

 

Jsme pochopitelně nadále přesvědčeni o tom, že prasata ve velkochovech včetně toho poběžovického jsou držena ve špatných a nedůstojných podmínkách. Nicméně jsme rádi, že se nám u příležitosti rekonstrukce velkochovu v Poběžovicích podařilo prosadit alespoň částečné zlepšení životních podmínek zvířat,“ komentuje výsledek kauzy Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

 

Na dodržování dohodnutých podmínek budeme po provedení rekonstrukce bedlivě dohlížet,“ doplňuje Hyťha. Smlouva totiž zahrnuje i právo Dětí Země provádět namátkové kontroly dodržování závazků a stanovuje smluvní pokuty pro případ jejich porušení.

 

Celý text smlouvy je možné nalézt zde:

www.detizeme.cz

 

Kampaň Dětí Země týkající se hospodářských zvířat:

www.detizeme.cz

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

SP Poběžovice: 379 724 517

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů