Středa, 24. dubna 2024

V Mateřském centru Louny se bude hovořit o nebezpečném PVC

V Mateřském centru Louny se bude hovořit o nebezpečném PVC

LOUNY - O rizicích, která jsou spjata s PVC, jak jim můžeme sami předejít či o tom, co Arnika v této oblasti podniká, bude hovořit vedoucí kampaně „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková v úterý 22. ledna od 17:00 hodin v Mateřském centru Louny. Chystaná beseda není první, kterou Arnika na toto téma pořádá. V minulém roce proběhly podobné přednášky například v Praze, Českých Budějovicích nebo v Děčíně. Součástí kampaně je i putovní výstava a anketa mezi spotřebiteli.

PVC neboli polyvinylchlorid se řadí mezi nejpoužívanější plastické hmoty. Je to však zároveň jeden z nejproblémovějších materiálů. Jeho výrobu, používání a likvidaci doprovází úniky toxických látek, které mohou vážně poškodit lidské zdraví a životní prostředí. „Na našem trhu se stále objevují hračky a předměty z PVC, ve kterých jsou zjišťovány látky nebezpečné zejména pro malé děti a těhotné ženy. Chceme dát maminkám příležitost, aby se o tomto plastu dozvěděly co nejvíce, naučily se ho poznávat a mohly tak lépe chránit sebe i svou rodinu,“ říká vedoucí mateřského centra Milena Bernášková.

„Dětský organismus je vůči působení toxických látek, které se z PVC uvolňují nejcitlivější. Jedná se například o některé ftaláty. Ftaláty mohou například poškodit reprodukční systém nebo snížit funkci štítné žlázy. Některé studie (1) přičítají zhoršení průběhu astmatických a alergických onemocnění právě velkému množství PVC výrobků, které nás obklopují, respektive látkám, které se z tohoto materiálu uvolňují, “ vysvětluje Jopková, proč je PVC rizikové především pro děti.

Přitom je podle Jopkové používání PVC mnohdy zbytečné. „Na trhu existuje téměř za každý výrobek z PVC alternativa. Výjimku tvoří například některé zdravotnické pomůcky, ovšem i ty se dají z velké části nahradit. Důkazem je například spolupráce Arniky s Nemocnicí sv. Alžběty v Lounech, která se rozhodla používání nebezpečných pomůcek výrazně omezit. V případě hraček a výrobků pro děti se lze používání PVC vyhnout zcela bez problémů.“

Mateřské centrum Louny sídlí v Lounech v ulici Na Valích 662. Své služby nabízí od pondělí do pátku v dopoledních i odpoledních hodinách. Pravidelně zde probíhají předporodní kurzy, výtvarné kroužky pro děti, burzy dětského oblečení, kočárků a hraček.

Beseda je podpořena grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.


Přílohy:

(1)Tuomainen, A. et al. Experimental PVC Material Challenge in Subjects with Occupational PVC Exposure. 2005.
Bornehag, C. G. et al. The Association between Asthma and Allergic Symptoms in Children and Phthalates in House Dust: A Nested Case-Control Study. 2004. 

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů