Pátek, 29. března 2024

Pole mohou udělat z lidí milionáře

Pole mohou udělat z lidí milionáře
Bezmála každá rodina v Česku má šanci, že se někdo z jejích členů stane milionářem. Tedy aspoň v případě, že ministr zemědělství Petra Gandalovič konečně rozhýbe trh s půdou. "Je to jedna z mých priorit," potvrzuje ministr.

Kus pole nebo louky dnes vlastní podle odhadů dva až tři miliony lidí. Hektar dobré ornice třeba u Prahy dnes ale našinec prodá zhruba za sto tisíc korun - zatímco srovnatelná cena v Německu nebo Rakousku je desetinásobná, a třeba v Nizozemsku ještě vyšší.

"Trh se zemědělskou půdou u nás totiž neexistuje. Přes 90 procent z celkových zhruba čtyř milionů hektarů stále drží v pronájmu bývalá JZD a další podniky," vysvětluje předseda Svazu vlastníků půdy František Janda.

Vlády podle něj dosud vždy hájily zájmy pár desítek tisíc zemědělců proti několika milionům vlastníků. Zemědělci platí majitelům přitom v průměru pětkrát až desetkrát nižší nájem, než je zvykem na Západě.

Tým se rozjíždí dost ztuha

Nutným předpokladem pro rozhýbání trhu s půdou je nejprve vůbec umožnit, aby jednotlivé pozemky byly prodejné. Příklad: Majitel má svůj původní pozemek začleněný ve velkém lánu coby důsledek kolektivizace. Na papíře tak sice pole má, ale v praxi je neprodejné.

Gandalovič proto loni koncem září ustavil takzvaný Tým půda, který má celou problematiku na starost. Jsou v něm zástupci vlastníků i zemědělců spolu s odborníky státních institucí, které mají půdu na starost. Konečně máme zastání - těšili se zástupci vlastníků.

Jenže předčasně. Od ustavující schůze v září se tým sešel jen jednou. "Jsem hodně rozčarován. Není přitom potřeba pracovat jen na takzvaných pozemkových úpravách, které umožní vlastníkům s pozemky skutečně svobodně nakládat. Ale čekal jsem od ministra pravicové ODS, že vyčistí i řadu stávajících zákonů od ustanovení, jež vlastníky omezují," prohlašuje zklamaně Janda.

I agrárníci tvrdí: Jsme pro

Překvapivě kritizuje nečinnost Týmu půda i jeho další člen, prezident Agrární komory Jan Veleba. "Před třemi týdny jsem vyzval k větší aktivitě. Není přitom pravda, že bychom se trhu s půdou nějak bránili. Když budeme problém stále odkládat, jen se nakonec prohloubí," tvrdí Veleba.

"Výsledky týmu zatím nejsou zcela hmatatelné, ale pracujeme," prohlašuje přesto Gandalovič.

Na letošek jeho úřad připravuje klíčové zákony o půdě, jež podle něj pomohou vlastníkům pozemků i jejich uživatelům - zemědělcům.

"Chceme reformovat Pozemkový fond, stanovit jiná pravidla pro vydávání náhradních restitucí, změnit prodej státní zemědělské půdy," vyjmenovává své cíle.

Formálním krokem k zdůraznění závažnosti tématu "půda" bude i osamostatnění všech 77 pozemkových úřadů v Česku. Ty už od 1. března nebudou podléhat jako dosud místním pobočkám ministerstva. "Aspoň tohle považuji za důležitý krok," uznává za vlastníky i Janda.

Druhou dobrou zprávou je, že na pozemkové úpravy půjde letos už 2,3 miliardy korun - zhruba o třetinu víc, než loni. Tyto úpravy umožňují skutečně fyzicky vytyčit hranice pozemků, scelit rozdrobené malé pozemky jednotlivých vlastníků, vybudovat k polím přístupové cesty. To vše s ohledem na  ekologii  i budoucí podnikatelské možnosti.

Náprava stojí miliardy

"Je to ohromný úkol, ale nedá se odkládat. Pokud půjdou na úpravy zhruba takové prostředky jako letos, pak stejně bude trvat asi deset let, než zvládneme aspoň ty nejpalčivější případy," upozorňuje ředitel Ústředního pozemkového úřadu Kamil Kaulich.

"S nápravou pokřivených vlastnických práv jsme přece měli začít už před lety. Vyčkávat ještě dnes by bylo ostudné," dodává Janda.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů