Čtvrtek, 28. března 2024

Masopust na rychtě

Masopust na rychtě

Přiblížit dnešnímu člověku způsob života, řemesel, kultury i náboženství a s ním spojených zvyků a obyčejů našich předků na vesnici je cílem akce s názvem Masopust na rychtě.

Akci již popáté pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v sobotu 2. února 2008 od 10:00 do 16:00 hodin v prostorách Vísecké rychty v Kravařích.

            Kromě stálé expozice lidového bydlení, umění a architektury budou pro návštěvníky přichystány ukázky tradičních řemesel jako je zdobení perníčků, frivolitkování či výroba svíček a různé prodejní stánky. Lidové písně a tance z Podještědí Vám zazpívá a předvede folklórní soubor písní a tanců Horačky, který rovněž představí svůj nedávno vydaný zpěvník „Písničky z Podještědí“. Horačky již neodmyslitelně patří k rychtě a na jejich vystoupení se můžete těšit v 11:00 a ve 13:00 hodin.

            O správnou masopustní atmosféru se postarají žáci ZŠ Kravaře, kteří uspořádají průvod masek obcí. Průvod vyjde ve 12 hodin od budovy základní školy a bude zakončen na Vísecké rychtě, kde žáci vystoupí se svým pásmem. 

            Protože je masopust nejen obdobím veselí a radosti, ale především hodování nebude pochopitelně chybět ani občerstvení v podobě jitrnic, jelítek a jiných zabijačkových pochoutek, piva a teplých nápojů.           

Návštěvníci, kteří přijdou v maskách budou mít vstup zdarma.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů