Čtvrtek, 28. března 2024

Krajské neziskové organizace o ochraně přírody v Jihlavě

Krajské neziskové organizace o ochraně přírody v Jihlavě

V  sobotu 19. ledna se v Natural centru na náměstí Svobody v Jihlavě uskuteční výměna zkušeností zástupců neziskových organizací zabývajících se ochranou přírody a životního prostředí.

„Cílem setkání je výměna zkušeností mezi organizacemi, ale především vzájemná spolupráce při projektu Zapojování veřejnosti do ochrany přírody v kraji Vysočina. Nositelem projektu je Chaloupky o. p. s., školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání a partnery jsou Středisko ekologické výchovy Mravenec z Pelhřimova a Sdružení Krajina ze Žďáru nad Sázavou. Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti,“ přiblížila Iveta Vorlíčková, organizátorka setkání.

dzpehlrimov-2007.JPG

Den Země v Pelhřimově, archiv SEV Mravenec

Neziskové organizace pomáhají chránit přírodu na Vysočině, uchovávat ji krásnou a zdravou napomáhají také desítky dobrovolníků z řad neziskových organizací.

Na krajské setkání naváže seminář na téma Účast ve správním řízení. „Ten má za cíl vzdělávat dobrovolníky, neboť vstupování a účast ve správním řízení se jedním z nástrojů ochrany přírody. Lektory budou Vojtěch Kodet z Fakulty životního prostředí ČZU Praha, Jaromír Maštera ze ZO ČSOP Jihlava a Jana Vitnerová ze sdružení Arnika,“ dodává Iveta Vorlíčková.

Na Vysočině působí asi 45 neziskových organizací, jejichž hlavním cílem je ochrana přírody a životního prostředí. Setkání se zúčastní asi dvacet zástupců z patnácti různých organizací, semináře asi deset zástupců z osmi organizací.

„Projekt Zapojování veřejnosti do ochrany přírody v kraji Vysočina je zaměřen na posilování role neziskových organizací v oblasti ochrany přírody v kraji Vysočina a jejich prostřednictvím zapojování veřejnosti do ochrany přírody.

V rámci projektu vytváříme informační systém pro zapojování veřejnosti do ochrany přírody. Dalším dílčím cílem projektu je posílení kapacity neziskových organizací prostřednictvím odborných seminářů pro dobrovolníky a pracovníky organizací.

Celkem proběhnou tři semináře v délce čtyř dnů a v rozsahu dvaceti hodin. Prvním je seminář na téma Účast ve správním řízení, který navazuje na sobotní setkání, druhým je dvoudenní seminář Aktuální trendy v Péči o přírodně cenné lokality a třetím bude v únoru seminář na téma Jak komunikovat s médii,“ uzavřela Iveta Vorlíčková.

http://www.vysocina-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů