Čtvrtek, 28. března 2024

Nejžádanější alternativou je etanol

Nejžádanější alternativou je etanol
Rostoucí ceny ropy a stoupající obavy z globálního oteplování nutí vlády jednotlivých zemí vážně se zabývat alternativními zdroji energie. Nejžádanější je při tom stále etanol, který lze vyrábět biologickou cestou. Světové metropole mohou najít inspiraci ve Stockholmu, kde jezdí více než 400 městských autobusů poháněných etanolem.

Stockholmská městská veřejná doprava (SL) provozuje největší vozový park autobusů poháněných etanolem na světě; všech 400 dodala Scania, nejnověji 10 s třetí generací etanolových motorů Scania. Automobilka v tom má již přes 20 let zkušeností. Etanol se kromě minimálních dopadů na životní prostředí vyznačuje také poměrně snadnou výrobou. Dvě třetiny etanolu pro SL se vyrábějí z tekutého odpadního produktu z blízké celulózky, zbytek se dováží a vyrábí z brazilské cukrové třtiny nebo ze zbytků vinné révy z vinohradů v jižní Evropě.

Loni na jaře představila Scania hybridní etanolový autobus, který dokáže snížit emise CO2 až o 90 % a ušetřit až 25 % paliva. Do městského provozu ve Stockholmu jich bude v letech 2008 a 2009 uvedeno 12.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů