Pátek, 19. dubna 2024

Vertis Environmental Finance oznámil první výměnnou spotovou transakci jednotek CER v Evropě

Vertis Environmental Finance oznámil první výměnnou spotovou transakci jednotek CER v Evropě

Budapešť – 17. ledna 2008 – v průběhu dnešního dne byla uzavřena první výměnná spotová transakce jednotek CER v Evropě.

Vertis, budapešťská obchodní společnost prodala Certifikované emisní redukce (CER) obchodní společnosti STX se sídlem v Amsterodamu, a to za 16,50 EUR za jednotku CER.

Transakce byla provedena na spotové platformě Climex a vypořádána na klíringovém účtu společnosti Climex ve švýcarském registru.

Švýcarský registr byl k Mezinárodnímu Transakčnímu Logu (ITL) připojen začátkem prosince a umožňuje převody jednotek CER mezi členy registru. Společnosti vlastnící účet ve švýcarském registru nyní mohou obchodovat jednotky CER na platformě Climex.

„ Díky platformě Climex, která je nyní připravena obchodovat jednotky CER, mají evropští operátoři možnost pokrýt jejich očekávaný nedostatek pomocí nasmlouvaných výměnných jednotek CER obchodovaných na spotové burze Climex“, řekl Barna Baráth, výkonný ředitel společnosti Vertis Environmental Finance. „Díky tomuto a díky první evropské vypořádané transakci OTC CER, která se uskutečnila v prosinci minulého roku, je Vertis připraven uspokojit potřeby svých klientů při obchodování s jednotkami CER.“

O společnosti Vertis Environmental Finance

Vertis Environmental Finance je nejzkušenější finanční společnost se zaměřením na obchodování s povolenkami ve Střední Evropě, a jedna z prvních společností zapojených do obchodování s emiseni na světovém trhu. Založena v roce 1998, uskutečnila svůj první projekt Joint Implementation už v roce 2002, první transakci s jednotkami VER v roce 2003, v lednu 2004 první obchod s emisními povolenkami EUA (tzv. forward), uspořádal vůbec první online aukci povolenek EUA v roce 2006 a v roce 2007 uzavřel první spotovou transakci jednotek CER.

Vertis je členem Climex Alliance, poskytující panevropský spotový trh pro obchodování s jednotkami EUA a CER. Vertis působí na burze jako poskytovatel likvidity a jako zprostředkovatel jedná za společnosi, které nejsou členy Climex burzy.

www.vertisfinance.com

O jednotkách CER

Jednotky emisních redukcí (CER) jsou karbonové kredity vydávané Radou Mechanismu čistého rozvoje (CDM) ke snížení emisí pomocí projektů CDM a verifikací pomocí DOE upravenými pravidly Kjótského protokolu. Jednotky CER mohou využít země v Dodatku 1, aby dodržely své cíle emisních limitů nebo operátoři instalací pod záštitou Emisního obchodovacího schématu EU (EU ETS) k dodržení svých povinností při odevzdávání evropských povolenek (EUA), jednotek CER nebo Emisních redukčních jednotek (ERU) za emise CO2 z jejich instalace. Jednotky CER mohou být přechovávané vládními i soukromými osobami na elektronických účtech. (Zdroj: Wikipedia)

Další informace:
Mariann Csikesz
Vertis Environmental Finance Zrt
Telephone: 36 1 488 8424
E-mail: mariann.csikesz@vertisfinance.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů