Pátek, 19. dubna 2024

Evropská unie prosazuje ekologické osvětlení

Evropská unie prosazuje ekologické osvětlení
Šetrné žárovky mohou podle evropských expertů ušetřit až 80 procent nákladů na osvětlení. Evropská komise zveřejní v tomto týdnu plán, jak do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého o 20 procent. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, mají být právě úspory v osvětlení.

Evropská unie je při pohledu z vesmíru jedním z nejzářivějších koutů světa. Osvětlení představuje 14 procent z celkové spotřeby elektrické energie a podle Evropské komise se dá použitím nových technologií výrazně ušetřit.

Některých evropských projektů se účastní i české podniky. Například pražský Grandhotel Symfonie. "Tím, že používáme šetrné žárovky především v místech, kde se svítí 24 hodin denně, činí ta úspora cirka 80 procent energie," říká ředitel hotelu Vladimír Novák.

Podobné projekty prosazuje i české středisko pro efektivní využívání energie SEVEn. Pracuje v něm Juraj Krivošík. "Kdyby například každá domácnost v České republice vyměnila jednu 100 wattovou klasickou žárovku za 20 wattovou úspornou zářivku, tak by to z hlediska emisí znamenalo, jako kdyby se z cest odstranilo 365 000 automobilů na celý rok," vysvětluje Krivošík.

Skeptici poznamenávají, že i kdyby celá Evropská unie přešla na nové šetrnější osvětlení, splní jen desetinu ze svého závazku snížit emise oxidu uhličitého o dvacet procent do roku 2020. Optimisté říkají, že to za to stojí - úsporné technologie už přece existují.

"Teď jde jen o to, je využívat," upozorňuje například bruselský architekt a člen strany Zelených Marcel Rijdams.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů