Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Šéf zelených Martin Bursík nakonec nezveřejní dokument státního zastupitelství, ve kterém se objasňují důvody zrušení trestního oznámení na jeho osobu. Bursík o rozhodnutí státního zastupitelství požádal ještě týž den, kdy to novinářům slíbil - tedy 17. prosince. Městské státní zastupitelství mu oznámilo, že na tento dokument nemá ze zákona nárok.
"K Vaší žádosti, která byla doručena prostřednictvím e-mailu, Vám sděluji, že ji nelze vyhovět, neboť takovýto postup neumožňuje trestní řád," napsala Bursíkovi státní zástupkyně Jana Hercegová.
 
Radnice v Kamenici nad Lipou hodlá společně s Ředitelstvím silnic a dálnic Jihlava postavit protihlukovou stěnu v lokalitě Pod Vodojemem a připojit novou komunikací průmyslovou zóny Gabrielka, podklady předali zástupci města investorovi v první polovině ledna.
"Městu se podařilo po roční snaze zajistit financování obou akcí z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury. Protihluková opatření souvisí s dokončenou výstavbou čtyřiadvaceti bytových jednotek Pod Vodojemem.
Připojení průmyslové zóny bude proto rozděleno do dvou etap. V první etapě proběhnou úpravy na komunikaci I/34 a ve druhé, kterou už bude zajišťovat město, budou provedeny komunikační úpravy uvnitř průmyslové zóny," přiblížil Ivan Pfaur, starosta Kamenice nad Lipou.

Česká inspekce životního prostředí rozdala za loňský rok dovozcům nelegálního odpadu pokuty v celkové výši přes deset milionů korun. Firmy k nám vozily smetí nejčastěji z Německa. Řada lidí z pohraničí má obavy, že to bude pokračovat. Hlavně poté, co se v prosinci úplně uvolnily hranice. Celníci ale tvrdí, že kontrolám kamionů ve vnitrozemí věnují stále stejnou pozornost.Na první pohled romanticky bílé kopce jsou zasněžené hromady odpadků z Německa. Do Česka se jich dovezly stovky tun. I loni se o to některé firmy pokoušely.
Poté, co se v prosinci uvolnily hranice, začali mít lidé strach, že se k nám bude německého odpadu vozit víc než dřív.
Ministerstvo životního prostředí uklidňuje. Kontroly pokračují. Razantní kontroly a vysoké pokuty - to je podle ministerstva životního prostředí způsob, jak i po vstupu do Schengenu snížit dovoz nelegálního odpadu do Česka na minimum. Letošní rok ukáže, jestli tento recept funguje.

Organizátori augustových olympijských hier v Pekingu v nedeľu pripustili, že stále majú čo robiť, aby zabránili vysokým hodnotám koncentrácie smogu v ovzduší. Znečistenie životného prostredia je jedným z najviac negatívnych faktorov v súvislosti s organizovaním najväčšieho športového sviatku Čínou. "Úloha kontrolovať stav znečistenia vzduchu, hodnoty smogu a výparov z dopravy je pre nás stále náročná," uviedol primátor Pekingu Guo Jinlong pre agentúru Xinhua. Hlava radnice čínskej metropoly sa zaviazala, že počas olympiády (8.-24. 8.) poskytne Peking športovcom, trénerom, novinárom i divákom z celého sveta služby na najvyššej úrovni. Predstavitelia čínskeho hlavného mesta už vydali príkaz najväčšej oceliarskej spoločnosti v Pekingu, aby vypojila z prevádzky výbušné vysoké pece, ktoré najviac ovplyvňujú kvalitu vzduchu. Počas trvania Hier sa takisto očakáva, že vstúpia do platnosti rôzne dočasné obmedzenia v doprave na uvoľnenie premávky.

PRAHA - Vychází nová knížka o Rokytce. Jejím autorem je Radomil Hradil, vydává ji nakladatelství Fabula. Křest knížky (její název je "Rokytka – putování k pramenům"), který by měl být takovou malou oslavou říčky, se bude konat v obřadní síni úřadu MČ Praha 9 - Vysočany ve středu 23. ledna v 15 hodin. Přijďte Vy, koho to zajímá.
Rokytka pramení na několika místech poblíž Tehova (u Říčan), protéká mnoha obcemi na východ od Prahy a v Libni se vlévá do Vltavy. Radomilovi se v knížce podařilo jedinečným způsobem vylíčit její příběh. Poukazuje na to, jak řeka krajinu oživuje, jak tím, jak ji utváří, zároveň formuje charakter života lidí, kteří kolem ni žili a žijí. Knížka přímo láká vyjít se podívat ven a projít si místa, o kterých autor píše. Mám vodu rád a tahle krásná knížka mi k ní pomohla najít další nitky.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů