Středa, 24. dubna 2024

Senát schválil zákon o integrovaném registru znečištění

Senát schválil zákon o integrovaném registru znečištění

Senát Parlamentu ČR schválil dne 16.1. na své 11. schůzi vládní návrh zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů. 

Schválená právní úprava harmonizuje české právo s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006, vytváří podmínky pro jeho přímou aplikaci a přináší přeměnu integrovaného registru znečištění na nový systém. V návaznosti na evropský systém integrovaného registru úniků a přenosů znečišťujících látek na úrovni Evropských společenství se zavádí, resp. transformuje integrovaný registr znečišťování životního prostředí ve formě veřejně přístupné elektronické databáze úniků a přenosů znečišťujících látek. Smyslem integrovaného registru znečišťování je usnadnit veřejnosti přístup k informacím, umožnit tak účast na rozhodování o životním prostředí a přispět k prevenci a omezování znečišťování životního prostředí.

Návrh zachovává rozsah integrovaného registru znečištění na stávajícím standardu dohodnutém vládou a následně schváleném Parlamentem ČR v roce 2003 za současné adaptace evropského nařízení.

Navrhovaná účinnost zákona je dnem vyhlášení ve Sbírce. K dokumentu se nyní vyjádří prezident.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů