Čtvrtek, 28. března 2024

Radnice válčí s ekology o přírodní památku

Radnice válčí s ekology o přírodní památku

HRADEC KRÁLOVÉ - Zásadní obrat ve vztahu radnice k ekologii a ekologickým aktivistům lze datovat do poloviny loňského roku, kdy krajský úřad omezil čerpání vody pro potřeby Hradce Králové z hlubinných vrtů v lokalitě Litá.

Učinil tak na doporučení ekologů. Kupodivu náměstkyně primátora Pavla Finfrlová (ODS) nevykopala válečnou sekyru proti krajskému úřadu, ale proti ekologům a ochraně přírody vůbec. Bojovnost paní náměstkyně se poprvé projevila ve snaze podstatně omezit dotace města na ekologickou výchovu mládeže. Dalším dokladem o vykopání válečné sekery je postoj radnice k osudu přírodní památky Na Plachtě.

Lokalita Na Plachtě je ohraničena na jedné straně ulicí Holická, představující hlavní silniční tah na Brno. Má tedy vynikající dopravní dostupnost. Od rušné výpadovky ji ale oddělují bohatě zarostlé břehy dvou rybníků - Plachty a Jámy. Severní hranici lokality, která je prozatím také současnou hranicí městské zástavby, tvoří komplex Petrofu. Jižní hranicí je souvislý lesní porost. Na tomto území, zařazeném mezi přírodní památky, se nachází přes osmdesát zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Je možné se zde nadýchat nejčistšího vzduchu v okolí města, a také hluk dopravy, který trápí obyvatele jiných částí města, je zde prakticky neslyšný. Kdo by si nepřál mít tento ráj hned vedle svého vlastního domu?

Podle předsedy základní organizace Orlice Českého svazu ochránců přírody Adama Záruby je území Na Plachtě poměrně rozlehlé. V těsné blízkosti Petrofu se jedná spíše o divokou skládku, kde by zastavění nemuselo vadit, upřesnil. Hodnotné části ale zastavěny být nemohou, což by měl zaručit i stávající územní plán, je přesvědčen Záruba a tento názor hájí i jako člen komise města pro životní prostředí. Důležitá je otázka charakteru zástavby, způsobu výstavby, odstupování vzdáleností od přírodovědně hodnotného území a opatření na ochranu cenného území, zdůraznil Záruba ve svém stanovisku pro Haló noviny.

Moc peněz proti přírodě

Záměrem Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR je zařadit do dvou let lokalitu Plachta do evropského seznamu chráněných území Natura 2000. To by ovšem znamenalo konec s prodejem pozemků jako patřičně mastných stavebních parcel pro výstavbu vilek těch, co si to budou moci dovolit. Ó, jak se hodila na podzim vykopaná válečná sekera paní náměstkyně! Rada města totiž k zařazení lokality Na Plachtě do seznamu Natura 2000 vyjádřila nesouhlas. A šla ještě dále. Vyjádřila nesouhlas se zařazením všech doporučených lokalit na území města do tohoto prestižního seznamu.

Zájmy ochrany přírody by měl přímo na radnici hájit především vedoucí odboru životního prostředí magistrátu města, Pavel Kamenický. Jeho vyjádření pro Hradecký deník ovšem svědčí o něčem jiném. Vzhledem k tomu, že nový status tohoto území by měl mít vliv na hospodaření města i vstup do rekreačních zón v okolí, vydala zatím rada negativní stanovisko k záměrům AOPK ČR, uvedl. Vskutku pozoruhodné stanovisko ekologa z povolání.

Nemohu se zbavit dojmu, že pan Kamenický zvláště v poslední době nadřadil finanční zájmy pravicové radnice zájmům ochrany přírody, komentuje postoje vedoucího odboru ochrany přírody hradecký zastupitel Libor Nejedlý (KSČM).

Radnice obešla vlastní komisi

Libor Nejedlý je přesvědčen, že Radu města názor odborníků vůbec nezajímá a nechce ho ani znát. Adam Záruba potvrdil Haló novinám, že tato komise nebyla ani informována o negativním stanovisku rady k zařazení lokality do seznamu Natura 2000, natož aby byla požádána o stanovisko v této otázce. Sám jsem se o rozhodnutí rady dozvěděl úplně náhodou na internetu, když jsem hledal nějaké usnesení rady, týkající se zcela jiné věci, upozornil Záruba. Také vyjádření Kamenického ho udivilo, protože nesouhlas rady se podle usnesení tohoto orgánu týká veškerého rozšiřování Natury 2000 na území města. To mi připadá jako nějaký truc, nikoli jako výsledek nějakého objektivního posouzení věci, dodal Záruba.

Zdá se však, že lokalitu Na Plachtě v současné době před zástavbou nechrání ani status přírodní památky, ani platný územní plán. V posledních letech se na téměř každém jednání zastupitelstva projednává změna územního plánu. Změny se týkají především bytové výstavby. Jistě se vyplácí nakoupit zemědělskou půdu nebo louky v katastru města za relativně nízké ceny a obratem tuto půdu proměnit odsouhlasením změny územního plánu na stavební parcely, odhaluje podstatu pozemkových spekulací Libor Nejedlý. Na pozemcích určených původním plánem pro výstavbu obytných domů se pak nestaví. Nová zástavba na zelené louce nutí město k dalším investicím - do dopravní infrastruktury, inženýrských sítí i třeba do svozu odpadu a údržby komunikací.

Je třeba výrazné podpory veřejnosti

Lokalitu Na Plachtě může před proměnou na lukrativní stavební parcely pro naboby zachránit jen tlak veřejného mínění. Už nyní totiž platný územní plán města nejen počítá se zástavbou až na hranice samotného chráněného území, ale dokonce tyto hranice o 50 metrů překračuje v rozporu se zákonem o ochraně přírody. Tato zástavba naruší životní prostor patnácti chráněných druhů rostlin a živočichů, kteří v této části lokality Plachta žijí, upozornila v Hradeckém deníku Blanka Mikátová z AOPK.

Obavy ekologů, že město nebude respektovat zájmy ochrany přírody, ani snahu vytvořit z tohoto území snadno dostupnou rekreační zónu pro obyvatele města, a promění lokalitu na stavební parcely, jsou zřejmě naprosto oprávněné, míní Nejedlý.

Sami ekologové cítí potřebu nalézt kompromis, výhodný pro obyvatele města i pro chráněné druhy rostlin a živočichů žijících Na plachtě. Snahu vyřešit problém kompromisem projevilo i občanské sdružení Galacie. Jak informoval Hradecký deník její představitel Jaroslav Bajer, rádi by vytvořili z této lokality rekreační zónu. Radnici vyzvali již více než před rokem k jednání. Nic se ale neděje, město mlčí. Ideální by bylo připravit pro toto území podrobný regulační plán, k jehož přípravě by se vyjádřily všechny strany, a který by objektivně zohlednil všechna důležitá hlediska a zabránil tak případným nejasnostem, obavám a spekulacím, ke kterým současný neprůhledný a nevstřícný postoj města výraznou měrou přispívá, navrhuje Adam Záruba.

Takový záměr ovšem potřebuje mnohem výraznější podporu veřejnosti.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů