Čtvrtek, 28. března 2024

U ekologů balík EK sklidil poměrně chladné přijetí

U ekologů balík EK sklidil poměrně chladné přijetí

Brusel - Spíše chladné přijetí u ochránců životního prostředí sklidil rozsáhlý balík návrhů energeticko-klimatických opatření, který dnes zveřejnila Evropská komise v rámci snah o naplnění ambiciózních cílů EU v boji s klimatickými změnami. Aktivisté podotýkají, že plány by měly být razantnější. Velké výhrady pak mají k navrženému zvýšení podílu biopaliv, které hodnotí jako přehnané.

EK dnes představila návrhy toho, jak by se měly jednotlivé státy EU konkrétně podílet na naplňování závazků, které si unie v boji s klimatickými změnami dala. Loni v březnu slíbila, že do roku 2020 sníží proti roku 1990 emise skleníkových plynů o pětinu a že ve stejné době bude podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií dosahovat 20 procent a nejméně deset procent pohonných hmot budou tvořit biopaliva.

"Myslíme si, že v balíčku jsou některé silné prvky, které představují dobrý start na cestě k nové energetické budoucnosti EU, ale nedostatečné návrhy u emisí skleníkových plynů ukazují reálný nedostatek ambicí," uvedla Sonja Meisterová z hnutí Friends of the Earth.

S tím, že návrhy jdou dobrým směrem a že mohou být impulsem pro domácí zelený průmysl souhlasí i české ekologické organizace. EK podle nich ale mohla jít ještě dále. Česko může do roku 2020 zvýšit podíl zelené energie až na 18 procent, tvrdí. Komise dnes navrhla, aby ČR podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií více než zdvojnásobila na 13 procent z nynějších zhruba šesti.

"Byla by velká škoda propásnout tuto příležitost k rozhýbání zeleného průmyslu, inovací a investic do moderních technologií. Klesne i naše závislost na dovozu paliv z ciziny a budeme lépe chráněni před výkyvy cen energie na světovém trhu," řekl Petr Holub z Hnutí Duha.

"Líbí se nám dvacetiprocentní cíl u obnovitelných zdrojů pro rok 2020, avšak desetiprocentní podíl u biopaliv je špatný. Nemůže nikdy být udržitelný. Nyní jsme na dvou procentech a už to působí obrovské problémy po celém světě," řekla Meisterová. Podle její organizace je plán příliš "mdlý", než aby zastavil klimatické změny.

Podobný názor vyjádřila i hnutí Greenpeace či Oxfam. Celkově je prý balíček dobrým krokem, avšak některé konkrétní navrhované nástroje jsou špatné. "Oxfam se velmi obává, aby evropská strategie pro biopaliva nezhatila ochranu půdy, způsobů života a lidských práv v nejchudších zemích," uvedl jeden z představitelů organizace Robert Bailey.

Čeští ekologové vedle toho tvrdí, že je výhodnější využít zemědělskou půdu k pěstování energetických plodin pro elektrárny a teplárny, které mají lepší výnos než bionafta nebo etanol.

Někteří experti namítají, že kvůli rozvoji plodin pro výrobu biopaliv se snižují plochy pro rostliny k výrobě potravin. To pak prý může vést k nárůstu cen potravin, jež se kvůli tomu stanou hůře dostupnými pro lidi z rozvojových zemí. Kritické hlasy se ozývají i v souvislosti s dopady výroby biopaliv na životní prostředí.

EK se ale rozhodla zpřísnit pravidla pro výrobu či využití biopaliv, která by neměla přispívat k ničení krajiny, ohrožovat ekologickou různorodost a ve svém důsledku by neměla vést k ještě větším emisím oxidu uhličitého. Návrh tak brojí třeba proti pěstování plodin pro biopaliva na územích, která slouží jako přírodní úložiště uhlíku. Jde například o mokřiny či lesy. Pokud jsou totiž "rozorány", pak se do vzduchu uvolní uhlík a stane se z něj oxid uhličitý. Veškerá pozitiva z pěstování biopaliv na takovém místě tak mizí, protože emise CO2 mohou vyrovnat výhody, jež využívání biopaliv přináší.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů