Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zabalí to fórum v Davosu? To brzy rozhodne referendum

Zabalí to fórum v Davosu? To brzy rozhodne referendum
Loni v létě oslavil osmdesátku. Dlouhé, popelavě bílé vlasy, stáčející se do kudrlinek, ostře vystouplý nos a čelo rozryté hlubokými vráskami. Franz Weber, nejznámější ochránce životního prostředí ve Švýcarsku, vypadá jako vysloužilá popová hvězda. Ve své zemi sluje jako velký rýpal, jemuž není nic svaté. Ani veličiny světové politiky a byznysu scházející se pravidelně v Davosu.

Jejich letošní sněmování může být poslední. To v případě, že švýcarští voliči v referendu čtyřiadvacátého února podpoří Weberův návrh, aby byly zastaveny cvičné a další lety vojenských stíhaček nad významnými turistickými oblastmi. Tedy i nad Davosem a jeho malebným údolím.

Švýcarsko - stejně jako další země - během významných akcí nepřetržitě střeží svůj vzdušný prostor. A vojenské letouny podle Webera poškozují životní prostředí.

"Jsou to nebezpečné, hlučné stroje, s nimiž si hrají paranoidní nostalgici," tvrdí Weber v posledním vydání svého časopisu Journal Franz Weber. Hrozbu teroristického útoku, s níž se ohání vláda, považuje za krajně nepravděpodobnou.

Četní poslanci už vyzvali voliče, aby Weberův návrh odmítli. Kdyby prošel, mohlo by být ohroženo nejenom pořádání davoského fóra, ale například i fotbalového mistrovství Evropy, které Švýcaři v červnu pořádají spolu s Rakušany.

Mediálně protřelý a finančně nezávislý Weber už delší dobu zcela profesionálně využívá možností, které mu nabízí švýcarská ústava.

S pomocí ekologické organizace Helvetia Nostra, která má asi 200 tisíc členů, se mu podařilo shromáždit na podporu svého návrhu přes 113 tisíc platných podpisů.

Více než pro uspořádání všelidového hlasování předepisuje ústava. Jak velké je území, které by se mělo chránit před leteckým hlukem, není známo. Odhaduje se, že je to více než polovina švýcarské rozlohy.

Ministerstvo obrany v Bernu se na Webera zlobí. Ale už příslíbilo, že alespoň omezí cvičné lety nad konfederací.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů