Čtvrtek, 28. března 2024

Amerika Daniela Anýže

Amerika Daniela Anýže
Šéfové velkých amerických farmaceutických společností, jakou jsou Pfizer či Merck, byli z té zprávy nejspíš na mrtvici, ale obyčejný Američan, kterému v letošní volební sezoně nebezpečně stoupá tlak, si oddechl.

Cholesterol, ten ucpavač cév a zabiják srdcí, není, jak informovala média, podle dvou klinických studií amerických výzkumníků ani zdaleka tak nebezpečný, jak se doposud skálopevně věřilo. A tím pádem nejsou tak moc zapotřebí léky na jeho snižování, kterých se ročně prodá na celém světě za 40 miliard dolarů.

Bude teď zajímavé sledovat, jak se nové zjištění promítne v praxi.

Možná přijdou znovu na milost transkyseliny (čili přepálený rostlinný tuk), které se staly úhlavním americkým zdravotním strašákem roku 2006. V mnohých státech se transkyseliny nesmějí objevit na jídelníčku a výrobci potravin musejí na obalech uvádět jejich obsah, nejlépe samozřejmě nulový.

K čemuž je ovšem dobré připomenout, že velké používaní transkyselin bylo před lety v USA podníceno kampaní proti živočišným tukům, když ty se ukázaly jako nejzávažnější příčina kardiovaskulárních chorob a obezity.

Nejprve trh zaplavily "nízkotučné" potraviny, posléze se novým hitem stal nápis "bio", což bylo označení zdravého, nechemického původu krmě.

A pro ekologicky vyspělejší část konzumentů je zde ještě novější trend, kdy na vašem talíři smí skončit jen to, co k vám nemuselo cestovat z větší vzdálenosti než, řekněme, sto mil.

Obdobně to chodí i ve zbytku světa, americkým specifikem ovšem je, s jakou nadějí na straně spotřebitelů a s jakou rychlostí a velkorysostí na straně producentů se nové zdravé trendy ujímají. Je to nakažlivé, protože je to dobrý pocit - dělat s vynaložením pouhých několika dolarů navíc tak jednoduše něco pro své zdraví.

Ale zároveň existuje skeptické podezření, že jste jedním z desítek milionů dobrovolně důvěřivých trubců. Protože pak si přečtete rozbor, že po sečtení všech vstupů není malovýroba potravin z vašeho okolí k životnímu prostředí vůbec šetrnější než jablka, co do Marylandu dorazila z Kalifornie. Anebo se zjistí, že mezi mlékem "organickým" a tím obyčejným vlastně není žádný rozdíl.

Kromě dobrého pocitu samozřejmě, že v téhle zemi máte skutečně na vybranou.


Autor je stálým zpravodajem HN v USA
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů