zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Amerika Daniela Anýže

27.01.2008
Obecné
Amerika Daniela Anýže
Šéfové velkých amerických farmaceutických společností, jakou jsou Pfizer či Merck, byli z té zprávy nejspíš na mrtvici, ale obyčejný Američan, kterému v letošní volební sezoně nebezpečně stoupá tlak, si oddechl.

Cholesterol, ten ucpavač cév a zabiják srdcí, není, jak informovala média, podle dvou klinických studií amerických výzkumníků ani zdaleka tak nebezpečný, jak se doposud skálopevně věřilo. A tím pádem nejsou tak moc zapotřebí léky na jeho snižování, kterých se ročně prodá na celém světě za 40 miliard dolarů.

Bude teď zajímavé sledovat, jak se nové zjištění promítne v praxi.

Možná přijdou znovu na milost transkyseliny (čili přepálený rostlinný tuk), které se staly úhlavním americkým zdravotním strašákem roku 2006. V mnohých státech se transkyseliny nesmějí objevit na jídelníčku a výrobci potravin musejí na obalech uvádět jejich obsah, nejlépe samozřejmě nulový.

K čemuž je ovšem dobré připomenout, že velké používaní transkyselin bylo před lety v USA podníceno kampaní proti živočišným tukům, když ty se ukázaly jako nejzávažnější příčina kardiovaskulárních chorob a obezity.

Nejprve trh zaplavily "nízkotučné" potraviny, posléze se novým hitem stal nápis "bio", což bylo označení zdravého, nechemického původu krmě.

A pro ekologicky vyspělejší část konzumentů je zde ještě novější trend, kdy na vašem talíři smí skončit jen to, co k vám nemuselo cestovat z větší vzdálenosti než, řekněme, sto mil.

Obdobně to chodí i ve zbytku světa, americkým specifikem ovšem je, s jakou nadějí na straně spotřebitelů a s jakou rychlostí a velkorysostí na straně producentů se nové zdravé trendy ujímají. Je to nakažlivé, protože je to dobrý pocit - dělat s vynaložením pouhých několika dolarů navíc tak jednoduše něco pro své zdraví.

Ale zároveň existuje skeptické podezření, že jste jedním z desítek milionů dobrovolně důvěřivých trubců. Protože pak si přečtete rozbor, že po sečtení všech vstupů není malovýroba potravin z vašeho okolí k životnímu prostředí vůbec šetrnější než jablka, co do Marylandu dorazila z Kalifornie. Anebo se zjistí, že mezi mlékem "organickým" a tím obyčejným vlastně není žádný rozdíl.

Kromě dobrého pocitu samozřejmě, že v téhle zemi máte skutečně na vybranou.


Autor je stálým zpravodajem HN v USA
Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí