Sobota, 20. dubna 2024

Růst cen elektřiny není u konce

Růst cen elektřiny není u konce
Rodinné rozpočty od ledna z velké části zatěžují vyšší náklady na elektřinu, teplo, plyn i vodu.

Elektřina zdražila v průměru o 9,1 procenta. Pokud domácnost používá elektřinu i k vytápění, musí rodina počítat s tím, že za letošní rok zaplatí za elektrickou energii o několik tisíc korun více než vloni. Ceny tepla jsou závislé na zdrojích, které je vyrábí. Podle oficiálních propočtů Teplárenského sdružení ČR se jeho cena v průměru zvýší o 10,3 procenta.

V případě výroby tepla z uhlí může rozdíl u středního bytu se spotřebou 50 GJ činit až 1 750 korun. "Nejvíce se zvýšení ceny dotkne tepláren, které teplo vyrábějí z uhlí, protože je zatíží i ekologická daň," vysvětluje veliké rozdíly ředitel Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Uhelné teplárny totiž mohly zdražit až o bezmála 21 procent a teplárny plynové o necelých 17 procent.

Jen o málo méně se zvedala i cena plynu. Největší tuzemský prodejce plynu, společnost RWE Transgas, zdražila plyn pro domácnosti v průměru o 7,4 procenta. Konkurenční E.ON zvýšil cenu pro domácnosti o 7,5 procenta. Důvodem velkého cenového skoku energií bylo zvýšení daně z přidané hodnoty z 5 na 9 procent.

Podle odborníků ale nemají domácnosti nejhorší zdaleka za sebou. Místopředseda dozorčí rady ČEZ Tomáš Hüner už v médiích prezentoval, že cena elektřiny dál poroste. "Ročně by se měla v příštích třech až šesti letech zvedat o zhruba 10 procent," řekl pro agenturu Thomson Financial.

Podobně vidí růst ceny elektřiny i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Podle toho, na co všechno ji používají, by se mohlo jednat o sedm až 14 procent," řekl. U plynu by se případné zvýšení ceny mělo pohybovat v rozmezí jednoho až pěti procent nebo by mohl dokonce zlevnit.

Vodné a stočné v Česku zdražuje pravidelně už od počátku devadesátých let, kdy metr krychlový vody nestál ani jedinou korunu.

I na vodě se podepsal skok způsobený růstem DPH. Na počátku roku se díky tomu průměrná cena za vodné a stočné pohybovala na hranici 50 korun za metr krychlový.

Jednu z absolutně nejdražších vod mají obyvatelé Ústeckého a Libereckého kraje. Severočeská vodárenská společnost vlastněná městy a obcemi regionu letos sice k původní ceně přidala jen necelých pět procent, ale ta díky tomu překročila 60 korun za metr krychlový. A mohla by být ještě mnohem vyšší. Jak před časem řekl ředitel SVS Miroslav Harciník, ceny se musí zvýšit kvůli nutným investicím. "Pokud budeme muset opravdu investovat miliardy korun do stavby čističek odpadních vod, jak se k tomu zavázala vláda, musela by voda stát opravdu dvojnásobek. Jinak nemáme kde vzít peníze," řekl Harciník.

Pro srovnání: například v České Třebové je cena vody na hranici 35 korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů