Pátek, 19. dubna 2024

V ČR je hlavním obnovitelným zdrojem energie voda

Obnovitelné zdroje hrají v české energetice stále poměrně malou roli.
V ČR je hlavním obnovitelným zdrojem energie voda

 

V ČR  je hlavním obnovitelným zdrojem energie vodaJejich výrobní kapacita představovala v roce 2006 téměř 13 procent celkového instalovaného výkonu v zemi. Naprosto drtivá část přitom již tradičně připadá na vodní elektrárny. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů se v roce 2006 podílela na domácí hrubé spotřebě téměř pěti procenty (4,9 procenta). Podobný podíl, 4,2 procenta, měly obnovitelné zdroje i na hrubé výrobě elektřiny. V řeči absolutních čísel se v roce 2006 vyrobilo z obnovitelných zdrojů 3,518 terawatthodiny elektrické energie.

Čelné místo mezi obnovitelnými zdroji zaujímají vodní elektrárny. Na domácích tocích se jich nachází kolem 550, přičemž asi dvě třetiny z nich disponují výkonem do 100 kilowattů. Na celkovém instalovaném výkonu se hydroelektrárny podílejí přibližně 12 procenty.

Stále sílící konkurenci vodním elektrárnám představují zdroje spalující biomasu v podobě energetických rostlin či pelet. V roce 2006 vyrobily asi pětinu veškeré energie z domácích obnovitelných zdrojů. Biomasa také vykazuje velmi rychlý nárůst. Zmíněný výsledek z předloňského roku byl o třetinu vyšší, než v roce 2005.

Mediálně vděčným tématem je, často díky odporu místních obyvatel, výstavba větrných elektráren. V roce 2006 vyrobily větrníky 49,4 gigawatthodiny elektřiny, což by pokrylo roční spotřebu asi 14.000 domácností. Nárůst výroby energie z větru mezi lety 2005 a 2006 představoval 132 procent. Regionem větru zaslíbeným je Ústecký kraj, kde se podle Energetického regulačního úřadu nachází kolem 30 procent veškerého instalovaného výkonu tuzemských větrných elektráren.

Ostatní alternativní zdroje, tedy solární elektrárny, či geotermální vrty, jsou z hlediska svého podílu na celkových dodávkách energie zanedbatelné. Přílivové a nejnověji též osmotické elektrárny (využívají rozdílu koncentrace mezi dvěma kapalinami) pak přirozeně nemají vzhledem k vnitrozemské poloze Česka podíl vůbec žádný.

K alternativním zdrojům bývají někdy řazeny i atomové elektrárny. Ty patří v tuzemsku k největším zdrojům elektrické energie, hned po klasických tepelných elektrárnách. Jejich podíl na celkovém instalovaném výkonu v roce 2006 činil 21,5 procenta. Zařazení jaderných elektráren do kategorie alternativních zdrojů je však kontroverzní. Sice neprodukují tolik obávaný oxid uhličitý, na stranu druhou jsou ale závislé na zásobách uranu, které jsou ze své podstaty neobnovitelné.

 ZDROJ: www.levnaenergie.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů