Čtvrtek, 28. března 2024

V minulém roce se stalo 399 přírodních katastrof, přibylo povodní

V minulém roce se stalo 399 přírodních katastrof, přibylo povodní

V roce 2007 bylo více povodní (206), než jaký je průměr za posledních sedm let (172). Záplavy postihly skoro 165 milionů lidí, průměr je 95 milionů. Všechny přírodní katastrofy dohromady způsobily újmu 197 milionům lidí. Celkový počet obětí na životech byl oproti průměru nižší. Při 399 přírodních katastrofách zahynulo 16.517 osob, zatímco průměr za období let 2000 až 2006 je 394 katastrof a 73.931 mrtvých. Nejvíce postiženým kontinentem byla Asie. Škody se odhadují na 62,5 miliard dolarů. 18. ledna 2008 to oznámil odbor OSN pro mezinárodní strategii snižování následků katastrof (International Strategy for Disaster Reduction, ISDR) ve spolupráci s belgickým Centrem pro epidemiologický výzkum katastrof (Center for Research on Epidemiology of Disasters, CRED).

UN International Strategy for Disaster Reduction Osm z deseti zemí s největším počtem osob usmrcených při loňských katastrofách se nachází v Asii. 4234 obyvatel Bangladéše zabil v listopadu cyklón Sidr, 3358 mrtvých si vyžádaly letní povodně v Bangladéši, Indii, Číně a Severní Koreji. Srpnové zemětřesení v Peru se stalo osudným 519 lidem.

Největší majetkové ztráty napáchalo červencové zemětřesení v Japonsku - škody byly vyčísleny na 12,5 miliard dolarů. Lednový orkán Kyrill zničil hmotné statky za 10 miliard dolarů. Ani dvě vlny červnových a červencových záplav ve Velké Británii nezůstaly bez následků - škody za 8 miliard. Američané mají ještě v živé paměti říjnové požáry v Kalifornii - 2,5 miliardy dolarů. V ekonomicky méně rozvinutých státech nejsou škody v přepočtu na dolary tak vysoké.

"Nynější trendy se shodují s předpověďmi Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC). Asie a západ Afriky už strádají kvůli větším a častějším záplavám," řekla ředitelka CRED Debarati Guhaová-Sapirová. Obecně se podle ní zvyšuje počet extrémních událostí vyvolaných globální změnou podnebí - přibývá povodní a větrných bouří.


Počet zaznamenaných přírodních katastrof v letech 1975 až 2007.


Zdroj: UN/ISDR (tisková zpráva), UN/ISDR (příloha)

http://gnosis9.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů