Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odsouzený za skládku jedů v Libčanech je venku z vazby

Odsouzený za skládku jedů v Libčanech je venku z vazby

Krajský soud v Hradci Králové propustil z vazby podnikatele Václava Etlíka, který je souzen za vznik nelegálního chemického skladu v Libčanech na Hradecku. Soud tak učinil na základě lednového rozhodnutí Ústavního soudu. Podle něho začala Etlíkova vazba nezákonně. Etlík byl ve vazbě od dubna 2006, tedy 21 měsíců.

Na potrestání Etlíka za obecné ohrožení nemá podle mluvčího krajského soudu Michala Strnada jeho propuštění z vazby vliv. Etlík byl loni v říjnu kvůli skládce odsouzen k 6,5 roku vězení.

Říjnové rozhodnutí hradeckého krajského soudu zatím není pravomocné. Státní zástupce požadoval přísnější trest a odvolal se k Vrchnímu soudu v Praze.

Etlíkovi vadil způsob, jakým se dostal do vazby, a podal proto stížnost k Ústavnímu soudu. Podle ústavních soudců policie skutečně překročila dvoudenní lhůtu, kterou zákon stanovuje jako maximální dobu pro zadržení podezřelého před rozhodnutím o vazbě.

Verdikt ústavních soudců také Etlíkovi otevřel cestu k pozdější žádosti o odškodné za neoprávněnou vazbu. Policie podle spisu překročila dovolenou dobu zadržení o několik hodin.

Etlíkova svoboda byla omezena od odpoledních hodin 21. dubna 2006, kdy u něj vyšetřovatelé prováděli domovní prohlídku. Protokol o zadržení ovšem sepsali až ve 22:00. O dva dny později, opět ve večerních hodinách, se rozhodovalo o vazbě.

"Tehdy však již zákonná doba uplynula," uvedl ústavní soudce Jiří Nykodým. Podle protokolu policie lhůtu stihla, podle skutečného průběhu zadržení nikoliv. Ústavní soud již jednou Etlíkovu situaci řešil a loni v lednu mu vyhověl.

Krajský soud v Hradci Králové ovšem po doplnění důkazů znovu potvrdil rozhodnutí Okresního soudu v Hradci Králové o vazbě. Etlík proto podal druhou stížnost a znovu uspěl.

Podle obžaloby skladoval Etlík různé chemikálie takovým způsobem, že pracovníkům skladu a zhruba 800 obyvatelům Libčan hrozila v případě chemické reakce látek v krajním případě i smrt.

Sklad v Libčanech policisté objevili v dubnu 2006, pracovníci dekontaminační společnosti následně do spaloven odvezli přibližně 600 tun toxických látek. Experti v bývalé továrně našli extrémně hořlavé látky, výbušniny či chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Likvidace stála 30 milionů korun.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů