Pátek, 29. března 2024

Thajsko – země nádherné přírody, moře i památek

Thajsko má 3 kulturní a 2 přírodní památky pod patronátem UNESCO. Pojďme se s nimi blíže seznámit
Thajsko – země nádherné přírody, moře i památek

Historické město Ayutthaya bylo na Seznam světového dědictví zapsáno v roce 1991 a je jednou z hlavních turistických atrakcí Thajska. Bylo založeno ve 14. století a až do jeho zničení Barmou v 18. století i hlavním městem tehdejší Siamské říše. Ayutthaya byla pojmenována podle indického města Ayodhya, známého jako rodiště Ramy, hlavního hrdiny eposu Ramajana. Pozůstatky města je možné vidět v několika dochovaných areálech.

 

Památkou podobného charakteru, rovněž zapsanou pod patronaci UNESCO v roce 1991, je historické město Sukhothai. Toto město bylo vlastně prvním hlavním městem Siamské říše, ještě před Ayutthayou. Dnes má místo podobu historického parku, který dává přibližnou představu o někdejším vzhledu dávného města. Park je rozdělen do 5 zón, z nichž nejzajímavější je centrální zóna zahrnující 4 chrámové areály.

 

Přírodní rezervace Thungyai-Huai Kha Khaeng se nachází při hranicích s Barmou a rozkládá se na ploše větší než 6220 km čtverečních. Byla založena v roce1972 a na Seznam UNESCO zapsána rovněž roku 1991. Její součástí je několik národních parků. Nadmořská výška rezervace se pohybuje od 250 do 1678 metrů nad mořem. Oblast je převážně kopcovitá s velkým množstvím řek a potoků. Klima je zde tropické a subtropické, ovlivněné monzuny. Střídá se zde období sucha a období dešťů. Původní vegetace je zde téměř neporušená a obsahuje příklady všech typů lesních porostů kontinentální jihovýchodní Asie. Taktéž zdejší fauna je nesmírně rozmanitá. Žijí zde především velmi vzácní tygři, sloni a ptáci. Rezervace není přístupná turistům, pouze vědci, botanici a zoologové mohou požádat o povolení ke vstupu.

¨

Archeologické nalezište Ban Chiang bylo na Seznam světového dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. Tento areál na severovýchodě země je nejdůležitějším prehistorickým archeologickým nalezištěm dosud objeveným v jihovýchodní Asii. Je významný zejména  z hlediska objevu předmětů z doby bronzové, která na tomto území začala pravděpodobně již v roce 2000 př. n. l., což je mnohem dřívě, než se původně předpokládalo. Díky tomuto objevu se také vyskytla domněnka, že je Ban Chiang místem, okdud pochází nejstarší asijská kultura. 

 

Lesní komplex Dong Phayayen-Khao Yai je 230 kilometrů dlouhý, lesnatý pás hor rozkládající se mezi Národním parkem Ta Phraya na kambodžské hranici na východě a Národním parkem Khao Yai na západě. Podmínky oblasti, která je domovem pro přibližně 800 živočišných druhů, unikátních druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků, mohou podle vědců pomoci přežít některým ohroženým živočichům. Dosud se zde například vyskytují sloni a žije zde poslední populace tygrů v Thajsku. Proto byla tato přírodní památka v roce 1995 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

 

Příště se podíváme na památky UNESCO v Japonsku.

Podívejte se na jedinečné letecké snímky Thajska! 

Foto: Wikipedia, Sarakadee.com, Thailand.net.au

Autor: Kateřina Suková

Zdroj: http://cestovani.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů