Čtvrtek, 25. dubna 2024

Open Space Demokratické ekonomiky a udržitelnost

Open Space Demokratické ekonomiky a udržitelnost

Trast pro ekonomiku a společnost [1] ve spolupráci s Centrem Hostětín ZO ČSOP Veronica pořádají seminář, jehož cílem je vytvořit prostor pro diskusi a vznik nových nápadů, projektů a partnerství v oblasti demokratických ekonomik. Open Space proběhne od středy 30. ledna do soboty 3. února v Centru Hostětín v Bílých Karpatech.

Seminář navazuje na úspěšný loňský [2], zaměřený na lokální ekonomiky. Chceme opět propojit praktiky, teoretiky i zájemce o demokratické a etické alternativy k současným ekonomickým strukturám, které nadřazují zisk nad ostatní hodnoty. Demokratické ekonomiky mají bohatou tradici ve všech kulturách světa (vzájemná svépomoc, občiny, družstevnictví) a dnes navzdory tlaku neoliberálního ekonomického myšlení prožívají svou renesanci v moderní formě: etické a družstevní bankovnictví, pozemkové spolky, sociální a ekologické podnikání, místní měnové systémy, vzájemné pojišťovnictví, nejrůznější družstva, fair trade a další demokraticky ekonomické formy i u nás existují, přežívají anebo se rodí.

Cílem semináře Je dát dohromady v tvořivé a neformální atmosféře zájemce, teoretiky a zejména praktiky v této oblasti a dát jim šanci poznat se navzájem, diskutovat o svých projektech, plánech i pochybnostech a případně spolu vymyslet něco nového.

Impulzem k semináři bylo vydání knížky! Ladislava Feierabenda Zemědělské družstevnictví v Československu do roku 1952, kterou autor napsal v americkém exilu v době, kdy komunistická moc u nás likvidovala autentická družstva, která nám za první republiky záviděla celá Evropa . Jak navázat na tuto tradici? Jak ji propojit se současným ekologickým hnutím? Co v této oblasti dnes dělají církve? Co je to sociální podnikání a jak rozšířit jeho potenciál? V čem spočívá princip trojího zisku a jak souvisí s konceptem udržitelnosti? Jaká jsou ideová východiska, šance a bariéry demokratických ekonomik u nás? Co už existuje a funguje? Co nás může inspirovat ze zahraničí? Jak nám může pomoci vláda či EU? A jak si můžeme pomoci sami? To jsou možná témata semináře. Jeho konečná podoba však bude záležet na účastnících.

Setkání bude probíhat formou open space, která nerozlišuje hierarchicky mezi lektory a posluchači. Všichni jsou si na těchto seminářích rovni a program se za pomoci facilitátora tvoří až na místě, podle toho, ! co má kdo připraveno a o čem chce diskutovat.

Open Space za! čne v Ho stětíně ve středu 30. ledna v 18.00 a skončí v sobotu 3. února ve večerních hodinách tamtéž. Součástí setkání bude i exkurze po zajímavých udržitelných projektech v Hostětíně. Přihlášeno je na třicet účastníků. Setkání povede zkušená facilitátorka Dana Rabiňáková, obsahově jej garantuje Naďa Johanisová z Trastu pro ekonomiku a společnost.

[1] Trast pro ekonomiku a společnost (TES) je nezávislý thinktank -- centrum pro sociální a ekonomický výzkum a vzdělávání. Cílem této organizace je podpora demokratických a sociálně spravedlivých procesů ve společnosti, vedoucích k posílení trvalé udržitelnosti a zodpovědnému chování subjektů v hospodářské soutěži. Tato organizace je nezávislá a není spojená s žádnou politickou stranou. Více informací o TESu na www.thinktank.cz.

[2] Více informací o loňském Open Space o lokálních ekonomikách a udržitelném rozvoji naleznete na internetové adrese:http://www.thinktank.cz/index.php?id=302.

Kontaktní osoba: Stanislav Kutáček
Telefon: 774 643 394
E-mail: testrast@gmail.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů