Pátek, 29. března 2024

Olomouc komplexně řeší sběr použitých baterií

Olomouc komplexně řeší sběr použitých baterií

Nesprávná likvidace použitých baterií představuje dnes vážnou ekologickou hrozbu. Olomouc proto společně s firmou ECOBAT chce zefektivnit sběr monočlánků na území města vytvořením jednotného systému. Cílem je průměr vrácených baterií tři kusy na každého obyvatele města do roku 2012. Splnily by se tak i přísné normy Evropské unie.

 

OLOMOUC (28. ledna 2008) –  „Ekologické chování a podpora ekologických projektů je naší prioritou. Proto jsme se spojili ke společnému projektu s neziskovou společností ECOBAT, která se likvidací použitých baterií v ČR zabývá,“ řekl náměstek primátora Svatopluk Ščudlík, do jehož kompetence problematika životního prostředí spadá. V rámci projektu vytvoří město spolu s odborníky z firmy ECOBAT  v Olomouci jednotný systém sběru monočlánků, který doprovodí vysvětlující kampaň pro spotřebitele. Odhadované náklady na sběr a recyklaci baterií v Olomouci pro rok 2008 se pohybují okolo 150 tisíc korun.

„Lidé si stále neuvědomují, jak nebezpečné látky pro životní prostředí se z nesprávně zlikvidovaných baterií uvolňují. Použité články, které se odhodí do koše v domácnosti a jako směsný odpad skončí na skládce, vážně ohrožují životní prostředí. Po čase z nich totiž škodliviny začnou prosakovat do půdy a do spodních vod,“ uvedl Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT.

Olomouc je s počtem více než 101 tisíc obyvatel pátým největším městem v ČR, v množství sebraných použitých baterií na tom ale byla v roce 2006 zhruba stejně jako například počtem obyvatel poloviční Karlovy Vary. Půl tuny baterií, které se v tomto roce v Olomouci sebraly, jsou daleko za požadovaným celostátním průměrem. Ten představuje jednu baterii na jednoho obyvatele, což by v případě Olomouce činilo asi 2,3 tuny odevzdaných monočlánků ročně.  Za čtyři roky (2012) však budou muset obyvatelé všech zemí EU odevzdávat minimálně 3 vybité tužkové baterie ročně. Podle toho by město Olomouc mělo v roce 2012 sebrat asi sedm tun použitých baterií.

Dosud probíhal sběr baterií jednak prostřednictvím sběrných míst společnosti ECOBAT  a jednak prostřednictvím odděleného sběru nebezpečných složek  v rámci městského systému nakládání s komunálním odpadem. Do nového jednotného systému se zařadí stávající dva sběrné dvory města a řada dalších například ve třech školách, v úřadech nebo informačních centrech. Celkem se jedná o 25 nově vytvořených míst. ECOBAT do něj zařadí také některá ze svých současných míst zpětného odběru v prodejnách na území města.

„Do systému  dodá společnost ECOBAT pro všechna sběrná místa sběrné boxy o velikosti 10 nebo 20 litrů, samolepicí etikety pro jejich označení, a také větší shromažďovací nádobu o obsahu 600 litrů na shromažďovací místo v centrálním sběrném dvoře. Zajistí také odvoz baterií do centrálního třídicího zařízení v Kladně a jejich další zpracování.,“ upřesnil chod systému náměstek Ščudlík. Město Olomouc prostřednictvím Technických služeb města Olomouc (TSMO) zabezpečí pravidelný čtvrtletní svoz z míst zpětného sběru na shromažďovací místo a případné mimořádné svozy.

Samostatnou kapitolu v kampani na podporu sběru použitých článků představuje spolupráce se školami. Organizace ECOBAT postupně navštíví v Olomouci základní školy, které o sběr baterií projevily zájem, s moderním výukovým programem s názvem „Hrátky s Batem“. „Postava žabáka Bata děti nenásilnou a hravou formou učí zajímat se o ochranu životního prostředí a nosit použité baterie třeba z přehrávače MP3 nebo mluvící panenky do sběrného boxu. Děti mnohdy zapojí do sběru i rodiče, kteří jsou další cílovou skupinou kampaně,“ uvedl ředitel ECOBATU Kratochvíl. Výukový program Hrátky s Batem přináší dobré výsledky v řadě českých měst, například v Příbrami, v Táboře či Kladně a očekává se úspěch i ve městech na Karlovarsku, kde  tato akce proběhla v minulém roce na podzim,  a to např. v Chodově, Sokolově a Ostrově. V České republice funguje již více než dva roky.

Město Olomouc se zařadí k dalším městům, která ve spolupráci se společností ECOBAT řeší komplexně sběr použitých baterií. Zatím se tento systém spolupráce rozběhl od září 2007 v Karlových Varech a nyní, současně s Olomoucí, se do podobných projektů pouští také Příbram, Písek a Česká Lípa. „Jsem optimista, co se Olomouce týče. Vždyť v roce 2007 se sesbíralo jen na našich sběrných místech 1688 kg použitých baterií. To je třikrát více, než se v roce 2006 sebralo v  celé Olomouci. Nový systém v letošním roce určitě přinese další zvýšení,“ uzavřel Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

 

Výsledky sběru baterií v Olomouci (v kg/rok) 

 

ROK

SBĚR ORGANIZACE ECOBAT

SBĚR MĚSTA OLOMOUC

CELKEM

2004

61

220

281

2005

50

420

470

2006

230

280

510

2007

1688

185

1873

 

Kontakty:
RNDr. Petr Kratochvíl, jednatel společnosti Ecobat: tel.233 332 787, 605 229 440,   e-mail:ecobat@ecobat.cz, www.ecobat.cz,
RNDr. Jana Matzenauerová, vedoucí oddělení odpadového hospodářství a péče o prostředí Magistrátu Olomouce : tel. 724 270 666, e-mail:jana.matzenauerova@mmol.cz
Martin Hála, tiskový mluvčí Magistrátu Olomouce : tel. 585 513 263, 606 705 044,
e-mail:martin.hala@mmol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů