Středa, 24. dubna 2024

Výjimečné přírodní hodnoty Menorky uznává i UNESCO

Ostrov překvapí návštěvníky rozmanitostí své krajiny, panenskou přírodou a malebným prostředím místních vesniček.
Výjimečné přírodní hodnoty Menorky uznává i UNESCO

Menorka je druhý největší ostrov (702 km²) Baleárských ostrovů ležící v západním Středomoří. Jeho název pochází z dob starých Římanů, kteří pojmenovali ostrov Minor (menší), aby jej odlišili od sousední asi pětkrát větší Mallorky. Na ostrově se vystřídaly nejrůznější civilizace - Féničané, Řekové, Římané, Kartaginci, Arabové, Angličané, Francouzi - a každá z nich ovlivnila menorskou kulturu, jejíž znaky se odrážejí v místním folklóru, gastronomii, architektuře i místopisu.

Ostrov olivovníků a léčivých rostlin

Menorca_Mahon.jpgMenorka je díky své bujné vegetaci nazývána "zeleným ostrovem". Mezi nejčastější porosty patří duby a divoký olivovník, roste zde asi 250 druhů léčivých aromatických rostlin, proslulý je hlavně menorský heřmánek. Louky, především na jaře, září všemi barvami, zdobí je vlčí máky, gladioly, lilie, hyacinty a různé druhy menorských orchidejí.

Zajímavých tipů na výlet je celá řada. Hlavní město Mahon, město Ciutadella prohlášené za národní kulturní památku, důležité megalitické památky nejstarších civilizací, poutní místo Monte Toro. Nedílnou součástí menorské krajiny jsou i idylické pastviny se stády skotu či koní, malá políčka oddělená kamennými zídkami, bílé domky a především azurové moře s řadou malých panenských pláží. Na ostrově se nachází asi 70 zálivů, z nichž je pouze 30 zastavěných, ostatní jsou panenské (bez turistické infrastruktury).Výjimečné přírodní hodnoty uznala i mezinárodní organizace UNESCO a v roce 1993 prohlásila Menorku za světovou rezervaci biosféry.

Zajímavé oblasti

Ciutadella/Cal'an Bosch, Cala Blanca/Cala Santandria
Historické a kulturní centrum Menorky se nachází v západní části ostrova. Ciutadella si dodnes uchovala atmosféru starých středověkých měst. Historické jádro se šlechtickými paláci, katedrálou, radnicí a malebnými uličkami bylo prohlášeno za národní kulturní památku. Ve městě se nachází i malý přístav, který se stal centrem nočního života. V okrsku Ciutadelly najdete i malé písečné pláže Cal'an Bosch, Son Xoriguer, Cala Blanca a Cala Santandria. U některých pláží vyrostla v posledních letech menší turistická centra s obchody, bary a restauracemi.

Santo Tomas
Menorca_plaz_Cal_En_Turquet.jpgLeží u pěkné pláže v jižní části ostrova ve velmi klidném prostředí. Blízká pláž Son Bou je nejdelší a zároveň nejnavštěvovanější pláží ostrova.

Cala Canutells
Klidná oblast jihovýchodní části ostrova, 13 km od hlavního města Mahon. Nejbližší městečko Sant Climent cca 5 km.

Binibeca
Počátkem 70. let vyrostlo u malého rybářského přístavu netradiční turistické středisko, jehož výstavba byla ovlivněna tradičním menorským architektonickým stylem. Další část střediska byla postavena později a kromě ubytovacích kapacit tam nechybějí ani kavárny, restaurace, bary a obchody.

Punta Prima
Oblíbené prázdninové středisko v jihovýchodní části ostrova s menší pláží s pozvolným vstupem do moře. Ve středisku najdete řadu obchůdků, restaurací a barů. Pravidelné autobusové spojení do hlavního města Mahon.

Rozhodně nevynechejte

Menorka_Mahon_pristav.jpgUrčitě se zajeďte podívat na hlavní město Menorky - Mahon. Najdete tam nejdelší přírodní přístav v Evropě a zároveň druhý nejdelší na světě. Je téměř šest kilometrů dlouhý a má i bohatou vojenskou historii. Součástí přístavu jsou i čtyři ostrůvky. Z přístavu se vydejte do centra města, kde v městském kostele najdete jedny z největších plně funkčních varhan v Evropě, které mají úctyhodných 3210 píšťal. Za městem si můžete prohlédnout i dvě staré pevnosti, které v neklidných dobách chránily město. O pevnosti La Mola se dozvíte, že byla za Frankovy diktatury vězením pro politické vězně, a pevnost Malborough vystavěli Angličané v polovině 18. století. Nedaleko od Mahonu si rovněž můžete prohlédnout zbytky osady Trepuco, starobylé talaiotické kultury s tajuplnými megality.

Cestovani.iHNed.cz
Autor/ři: Zdeňka Lepešková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů