Úterý, 19. března 2024

Šumavští podnikatelé jsou seznamováni s trendy šetrného cestovního ruchu

Šumavští podnikatelé jsou seznamováni s trendy šetrného cestovního ruchu

Osmnáct šumavských podnikatelů, kteří působí v oblasti cestovního ruchu jsou držiteli tzv. Marketingové značky Ekoregionu Úhlava. Marketingová značka zavazuje jejího držitele k opatřením, která v první řadě šetří vzácné šumavské přírodní prostředí a v druhé řadě nabízí lepší péči o zákazníka.

Jaké jsou možnosti pro ekologicky a ekonomicky šetrný provoz restaurací a pensionů? Nejen o tomto informují aktivity v rámci projektu „Ekoznačka Úhlava“.

Marketingová značka byla na území obcí Ekoregionu Úhlava (sdružení, jehož členy jsou obce, podnikatelé a organizace z města Nýrska a obcí Strážov na Šumavě, Dešenice, Chudenín, Hamry, Všeruby) zavedena v roce 2004. V současnosti probíhají aktivity v rámci projektu, podpořeného z Blokového grantu Finančních mechanismů EHP/Norska, které mají za cíl prohloubení aktivit spolupráce mezi obcemi a místními podnikateli v rámci ochrany životního prostředí .

Projekt pro tyto účely zahrnuje realizaci dvou seminářů. Semináře jsou určeny podnikatelům v cestovním ruchu, zástupcům samosprávy a neziskových organizací a všem zájemcům o téma šetrného cestovního ruchu a o diskusi a přispění k ochraně životního prostředí.

20.11. 2007 se v Nýrsku konal první seminář, který informoval o možnostech ekologicky šetrného provozu restaurací a pensionů a o možných dotacích pro tato opatření, především v rámci spolupráce se samosprávou obcí. Druhý seminář se bude konat v dubnu 2008 a představí především formy ekologicky šetrné turistiky a konkrétní možnosti z této oblasti pro podnikatele, místní samosprávu a organizace v Ekoregionu Úhlava.

Další aktivitou je vytvoření souboru doporučení pro jednotlivé podnikatele-držitele marketingové značky, jejichž cílem je větší ekologizace provozu jejich zařízení. Tato doporučení budou zpracována na základě individuálních pohovorů s držiteli značky, které proběhly 1.9. – 29.10. 2007. Doporučení se týkají nejenom šetrnějšího přístupu k ochraně životního prostředí, ale i rozšíření nabídky služeb a dalších atraktivit, které mohou zařízení v rámci individuálních dispozic nabízet.  

O aktualitách budeme včas všechny možné zájemce informovat! Informace o průběžných výstupech projektu Ekoznačka Úhlava je možné získat také na webových stránkách www.ekoregion-uhlava.cz nebo u realizátora projektu, kterým je Centrum pro komunitní práci západní Čechy, prostřednictvím internetové adresy www.cpkp.cz a nebo kontaktů monika.zeniskova@cpkp.cz, telefony: 775 760 349, 377 329 558, adresa: Americká 29
301 38 Plzeň.

 

Monika Ženíšková  

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů