Čtvrtek, 28. března 2024

Obce na Prosečsku spojily síly proti obřím větrníkům!

Obce na Prosečsku spojily síly proti obřím větrníkům!
Proseč/Negativní názor ke stavbě větrných elektráren u Proseče se lidé z Občanského sdružení (OS) Františky chystají formulovat i v dokumentu, který jsou připraveni zaslat Krajskému úřadu Pardubického kraje.
Odpůrci tak doplní svými argumenty probíhající posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Občanské sdružení Františky navíc získalo dalšího spojence - tím je zastupitelstvo nedaleké obce Krouna. "Skutečně, naši zastupitelé s výstavbou větrného parku nesouhlasí," potvrzuje starosta Krouny Pavel Ondra. Argumenty Krounských jsou podobné jako v případě lidí z Františků, obě skupiny se proto dohodly na úzké spolupráci.
Hlavní problém vidí Krounští v devastaci krajiny a v negativním vlivu na zdraví lidí v blízkém okolí. To vše údajně kvůli zanedbatelnému ekonomickému přínosu celé investice. S tím nesouhlasí prosečský starosta Martin Novák. "Zvláštní je, že odpůrci ekologické investice argumentují ekologickými důvody," všímá si Novák. To druhá strana odmítá. "Ekologie je nyní módním slovem, skloňuje se ve všech pádech. Za ekologii by se však neměl ukrýt každý ekonomický nesmysl," říká mluvčí OS Zdeněk Svoboda.
Další informace na www.chrudimsky. denik.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů