Pátek, 29. března 2024

Vemte si dotaci na koupi a obnovu starých areálů

Vemte si dotaci na koupi a obnovu starých areálů
V Česku ubývá volných pozemků pro stavby na "zelené louce". Jejich nedostatek mohou firmy vyřešit koupí starých a nevyužívaných průmyslových nebo zemědělských objektů, takzvaných brownfieldů.

Ty mohou přebudovat na svá sídla, provozovny, hotely, prostory pro umělce či obchodní centra. Příkladem takových staveb jsou třeba nákupní centrum s galerií Vaňkovka či pražské Palladium. Na některé záměry navíc mohou podnikatelé získat dotace, které pokryjí až 60 procent nákladů na projekt.

Třeba strojírenská a slévárenská společnost Beneš a Lát, která se stala Firmou roku 2007, si koupila objekt bývalé přádelny u Semil na Liberecku. "Pro nás měl tu výhodu, že byl součástí širší infrastruktury. Továrna není jenom budova, ale je k ní potřeba mít i nějaké zázemí. Tady jsme nemuseli řešit například dopravu zaměstnanců, přístup pro špeditéry, subdodavatele, potenciální odběratele," říká ředitel firmy Lumír Al-Dabagh.

Lákavé lokality

Podle náměstka generální ředitelky agentury CzechInvest Michala Koryčánka má právě dobrá infrastruktura a možnost získat na obnovu nevyužívaných ploch dotace pro malé a střední podnikatele velkou hodnotu.

"Areály leží často v zajímavých lokalitách a dotace jsou lákavé," řekl. CzechInvest proto v lednu zprovoznil databáze www.brownfieldy.cz, na kterých si mohou firmy vhodný objekt vybrat. Vyhledávat lze podle kraje, velikosti pozemku či typu objektu.

Další databázi volných brownfieldů najdou podnikatelé na webové adrese www. invest.kraj-jihocesky.cz. Ta však obsahuje pouze volné průmyslové areály a pozemky v Jihočeském kraji. Hledat v ní lze podle jednotlivých okresů.

V případě, že se firma rozhodne některý z objektů v databázích využít, dostane od CzechInvestu podrobnější údaje i kontakty na majitele.

Cena už je na jednání mezi majiteli a zájemci. "Kromě toho zájemcům o brownfield doporučíme kontaktovat některou z našich regionálních kanceláří. Na oživování těchto ploch je totiž možné získat řadu nejrůznějších grantů a naši pracovníci dovedou doporučit nejvhodnější z nich," říká Lucie Králová z CzechInvestu.

Zřejmě nejvýznamnějším zdrojem dotací je program Nemovitosti z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Z něj mohou podniky získat granty na oživování brownfieldů, které budou v budoucnu sloužit zpracovatelskému průmyslu nebo jako strategická či výzkumná a vývojová centra. Malí podnikatelé mohou získat dotaci až do výše 60, střední podnikatelé do 50 a velké podniky do 40 procent nákladů na projekt.

Právě existence programu Reality, předchůdce dnešního programu Nemovitosti, byla jedním z důvodů, proč se kovovýrobní společnost Zambelli rozhodla koupit si brownfield pro svou provozovnu. "Administrativa s přípravou i realizací projektu je ovšem poměrně náročná," říká Josef Pučil, ředitel společnosti. Proto doporučuje podnikatelům, aby si nechali s projektem pomoci od poradenské firmy.

Dotace lze čerpat i z Regionálních operačních programů. Ty podporují především rekonstrukci brownfieldů pro účely cestovního ruchu. Mohou dosáhnout až 60 procent nákladů na projekt.

Peníze pro zemědělce

Pokud se brownfield rozhodnou využívat zemědělci, mohou čerpat dotaci z Programu rozvoje venkova ministerstva zemědělství. Dotace dosahující až 60 procent nákladů je pouze pro začínající zemědělce do 40 let.

O peníze z tohoto zdroje mohou žádat i ti, kteří kromě zemědělství provozují i aktivity v oblasti cestovního ruchu nebo drobného zpracovatelského průmyslu. Dotace v těchto případech dosahuje také 60 procent z nákladů na projekt.

Pro podnikatele, kteří chtějí využít brownfield na území Prahy, slouží Operační program Praha - Konkurenceschopnost, který podporuje obnovu těchto zanedbaných ploch.

Další Operační program Životní prostředí je určen na provedení průzkumu kontaminace pozemku a studii proveditelnosti jejího odstranění. V něm mohou podnikatelé na projekty v celém Česku získat dotaci až do výše 85 procent nákladů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů