Středa, 24. dubna 2024

SFŽP podpořil v roce 2007 téměř 150 fotovoltaických systémů!

SFŽP podpořil v roce 2007 téměř 150 fotovoltaických systémů!

V rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie bylo od jeho počátku podpořeno na 145 fotovoltaických systémů. Průměrná výše podpory dosahovala 190 tis Kč a celkově se na fotovoltaiku vyčlenilo ze státních prostředků téměř 28 mil Kč.

Nejčastěji se jednalo o systémy s výkonem 2,5 -- 3 kWp, což pravděpodobně souviselo nejen s velikostí střechy a finančními možnostmi realizátora, ale také s optimalizací nákladů na systém. Maximální výše dotace dosahovala v loňském roce 50 % investičních nákladů a činila maximálně 200 tis Kč. Při ceně 3kWp systému kolem 400 tis Kč tak mohl investor obdržet polovinu investičních prostředků zpět.
Celkový instalovaný výkon podpořených systémů činí zhruba 425 kWp a nejlépe si v celorepublikovém žebříčku vedl Plzeňský kraj s výkonem téměř 145 kWp. Důvodem pro prvenství Plzeňského kraje je zřejmě jeho sousedství s Bavorskem, kde je fotovoltaika (nejen) na rodinných domcích poměrně běžnou záležitostí. Pro rok 2008 ještě podmínky Státního programu známy nejsou, s největší pravděpodobností však bude fotovoltaika podporována za stejných podmínek jako loni. Směrnice programu by mohly být vyhlášeny někdy v polovině února a naleznete je na stránkách SFŽP (www.sfzp.cz) nebo na stránkách Czech RE Agency, o.p.s (www.czrea.org).
Uvažujete o instalaci fotovoltaiky na rodinný domek nebo si chcete postavit větší elektrárnu? Nevíte jak na to a co Vás čeká? Obraťte se s důvěrou na nás, my Vám poradíme. Doporučíme osvědčené instalační firmy po celé ČR, odborníky na zpracování dotačních žádostí, pomůžeme s úvěrem a pojištěním. Pro obecné informace nahlédněte prosím na naše webové stránky www.czrea.org (sekce fotovoltaika), v případě konkrétnějších dotazů volejte 222 512 764 nebo pište na info@czrea.org.
 
Kontaktní osoba: Petr Klimek
Telefon:
E-mail: petr@czrea.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů