Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeň získá přes 70 milionů korun z EU na školy a ekologii

Plzeň získá přes 70 milionů korun z EU na školy a ekologii

Plzeň dostane více než 70 milionů korun z evropského operačního programu Životní prostředí (OP). Peníze půjdou na zateplení základní školy, gymnázia a mateřské školy a výstavbu sběrného dvora. Tyto akce, které si vyžádají celkem 83 milionů korun, začnou ještě letos. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Náhlík. Dotace podepíše v pátek ministr životního prostředí Martin Bursík.

"Snažíme se získávat takové dotace, které umožní městu šetřit provozní náklady," uvedl Náhlík. Uvedené čtyři projekty, které získají z evropských a národních zdrojů celkem až 92,5 procenta nákladů, byly v Plzni nejlépe připraveny. Zbylé náklady uhradí město. V dalším kole OP požádá Plzeň o peníze na zateplení několika mateřských školek v městských částech Doubravka a Slovany.

Zateplení dvou městských škol v Komenského ulici (31. základní školy a Gymnázia Františka Křižíka) přijde celkem na 72 milionů korun. Obě zařízení stojí na sídlišti Lochotín, podobně jako mateřská škola v Západní ulici, kterou chce město vybavit zateplovacím systémem za 6,4 milionu korun. Sběrný dvůr bude stát 5,8 milionu Kč. "Doubravka je poslední plzeňskou čtvrtí, kde dvůr chybí," dodal Náhlík.

Václav Prokš

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů