Čtvrtek, 18. dubna 2024

Palivo z ryb

Palivo z ryb
Bionafta vyrobená ze sojového či řepkového oleje, na tom nespatřujeme už nic zvláštního, ale co takhle nafta z rybího odpadu? Ano, rybí odpad by mohl být také dobrým výchozím produktem pro produkci biopaliva.
Existují společnosti v Kanadě, Aljašce, Havaji, Hondurasu a jiných místech, které již roky experimentují na poli produkce biopaliva z rybích vedlejších produktů. Tato skutečnost by neměla být překvapující pro někoho, kdo pamatuje časy, kdy byl pro svícení a vytápění používán velrybí olej. Ač lidstvo ušlo v oblasti energetiky dlouhou cestu, velryby se jen těžko z našich zásahů vzpamatovávají. Současné palivo z ryb využívá pouze zbytky a vedlejší produkty ze zpracování ryb.

Podle Aljašského energetického úřadu (AEA) ročně výrobci vyprodukují přibližně 8 milionů galonů rybího oleje, který tvoří vedlejší produkt v továrnách vyrábějících rybí maso. Velké množství oleje je použito přímo ve výrobě k sušení rybího masa. Nejprve praktikovali míchání syrového rybího oleje s naftou, ale některé novější stroje nedokázaly syrový olej využít. Stejně jako rybí olej je možné dále využívat i odpadní olej z vaření. Celková suma rybího oleje využitá k produkci biodieslu je nepatrná, existují zde značné rezervy ve využívání tohoto odpadního produktu.

 

Obr. 1. Tovární prostory na zpracování odpadního rybího oleje

Další využívání rybího odpadu přináší zejména ekologické výhody. V případě, že rybí odpad není okamžitě zpracován, rychle se rozkládá a ztrácí hodnotu, například využití pro krmné účely pak není možné. Ekologický problém je také vypuštěný odpad do moře, který zde může narušit mořský ekosystém.

Kanadská společnost, která se zabývá prodejem omega 3 mastných kyselin, nejdříve odpadní olej využívala sama jako biopalivo ve vlastním provoze, později přešli také k jeho prodeji. Omega 3 mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné nutriety izolované z rybího tuku.

Tento druh biopaliva má samozřejmě uplatnění pouze v přímořských oblastech s hojností ryb a přebytkem odpadního oleje.

Zdoje:
WorldChanging.com
New-agri.co.uk
Alaska Energy Authority.org
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů