Úterý, 23. dubna 2024

Pohřeb starých kotlů zná termín: 1. ledna 2014

Pohřeb starých kotlů zná termín: 1. ledna 2014
Od ledna 2014 nebudou moci lidé topit v kotlích, které nesplní přísné ekologické limity. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou právě připravuje ministerstvo životního prostředí.

"Stejně tak se postupně zpřísní požadavky na kvalitu paliv," poznamenal náměstek ministra Aleš Kuták.

Smyslem novely je pomoci vyčistit ovzduší, které se především v menších obcích v posledních letech znovu začalo zhoršovat právě kvůli tomu, že lidé začali znovu topit uhlím nebo dokonce odpadky.

Úřad ministra Martina Bursíka chce zároveň finančně pomoci lidem, aby zastaralé, "špinavé" kotle na uhlí vyměnili za ekologičtější zařízení včetně kotlů na biomasu či tepelných čerpadel.

Jaký hrozí trest? Uvidí se

Náměstek Kuták uvedl, že například u starších lidí může být problém přesvědčit je, aby svůj dvacet let starý kotel vyměnili za ekologičtější vytápění.

"Víme, že to nebude jednoduché," poznamenal Kuták. Příprava novely je zatím v počátcích, takže není ani přesně jasné, kdo a jak bude plnění ekologických limitů kontrolovat a jaké budou případné tresty za jejich nedodržení.

Například v Německu to podle Kutáka kontrolují kominíci. "Také v Rakousku kontroly běžně fungují," dodal Kuták.

Eura nejsou koruny 

Ministerstvo životního prostředí teď jedná s Bruselem o možnosti, aby na výměnu vytápění soukormých domů a bytů včetně jejich zateplení přispívaly evropské fondy.

Podle současných evropských pravidel totiž není možné, aby Brusel dotoval soukromé osoby, peníze mohou dostat například obce nebo školy.

Ministerstvo je přesvědčeno o tom, že se mu podaří evropská pravidla během jednoho roku změnit. Do té doby chce přispívat na změnu vytápění ze Státního fondu životního prostředí. Jenže zatímco fond má na tyto účely stovky milionů korun, Evropská unie stovky milionů eur.

Kotle na uhlí se platit nebudou

Náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták zdůraznil, že domácnosti nemohou počítat s tím, že by z českých i evropských zdrojů stát přispíval na pořízení nového kotle na uhlí, byť by splňoval přísné ekologické limity, jak s nimi Bursíkův úřad počítá.

  • "Naším cílem je změna paliva na vytápění," podotknul Kuták, i když nevyloučil, že někteří lidé, kteří například dostávají deputátní uhlí, mohou u tohotu druhu vytápění zůstat. Ovšem na moderní kotel, který stojí desítky tisíc korun, jim stát nepřispěje.

 

Naopak ti, kteří by si například chtěli pořídit kotel na biomasu, mohou počítat s až padesátiprocentní dotací. I pro tento typ vytápění ovšem podle Kutáka budou platit přísné ekologické limity.

Renesance zemního plynu?

Česká plynárenská unie odhaduje, že pro mnohé domácnosti začne být zase zajímavé vytápění plynem.

Právě od topení plynem lidé v posledních letech "utíkali", protože zdražoval mnohem rychleji než uhlí. Podle plynárenské unie by ovšem cena plynu měla už od příštího roku začít stagnovat a v budoucnu se dokonce vrátit pod úroveň roku 2006. Plyn pro vytápění domácností je navíc osvobozen od ekologické daně, naopak uhlí bude tato daň neustále zdražovat.

  • "Tam, kde lidem není lhostejné jejich zdraví a existuje možnost připojení na zemní plyn, vyhrává plynové topení," tvrdí Josef Kastl, generální sekretář České plynárenské unie.

Masivní plynofikace obcí v severních Čechách v 90. letech podle aktuálních výzkumů přispěla k tomu, že tam umírá o tisíce lidí méně než v 80. letech.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů