Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci schválili hon na lišku. Ekologové zuří

Poslanci schválili hon na lišku. Ekologové zuří

PRAHA Ochránci přírody se zlobí. Poslanci totiž včera schválili zákon, podle kterého budou moci lovečtí psi při výcviku přijít přímo do kontaktu s lovenou zvěří.

Týká se to výcviku loveckých psů, při takzvaném norování. Při něm psi hledají v norách lišky. Dnes platí, že na konci cvičné nory je liška zavřená do klece, aby jí pes neublížil. Nově budou moci myslivci při cvičení mřížku odstranit.

„To, že to prošlo, je špatně,“ říká Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. „Myslivci argumentují tím, že nemají jiný způsob, jak efektivně vycvičit psy, než v noře v přímém kontaktu s liškou. Ale já v tom spíše vidím jejich zábavu. Ale zábava, která trápí lišky, je špatná. Řešením je nedělat zábavu,“ řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Ekologové argumentují mimo jiné tím, že kontaktní norování je v rozporu s dohodou Rady Evropy o ochraně zvířat. Odstraněním mřížky podle nich Česko dělá v ochraně živočichů krok zpátky. Ani dnešní praxe, kdy mřížka ve cvičné noře je, není podle nich pro lišky nijak příjemná. „Chcete si to někdo vyzkoušet?“ tázal se řečnicky během včerejší debaty ve sněmově Přemysl Rabas (SZ).

Myslivci nesouhlasí. Podle nich současná praxe, kdy je liška zavřená do klece, ohrožuje loveckého psa. Cvičení s klecí totiž psa nedokáže správně naučit, na co se v přírodě připravit. „Je to důležité, protože počet psů, kteří skončí s velkou újmou - roztrhanou čelistí - je za rok opravdu obrovský,“ říká jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka.

Poslanci svým rozhodnutím o norovaní bez mřížek přehlasovali Senát. Horní komora byla totiž zastáncem překážky a zákon, který navrhli poslanci, jim vrátila.

Hlasování ve sněmově přitom včera bylo těsné - k schválení chyběly tři hlasy. Proti kontaktnímu norování byli všichni přítomní zelení, drtivá většina lidovců, další kluby hlasovaly nejednotně. Potom se hlasovalo o původní sněmovní variantě, která mřížku odstraňuje.

Tato verze již dostatečnou podporu získala. Kdyby totiž sněmovna neschválila ani ji, celá novela by „spadla pod stůl“.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) na poslance apeloval, aby to nedopustili, protože předloha se týká i mnoha dalších oblastí.

„Na jedné straně aplikuje evropské právo především v oblasti dopravy zvířat, za druhé je to norma, která upřesňuje postavení ústřední komise na ochranu zvířat,“ uvedl.

V České republice počet lišek dlouhodobě stoupá. Je to tím, že se dokázaly výborně adaptovat na současné podmínky, nemají přirozeného nepřítele a dochází k pravidelné vakcinaci proti vzteklině. Ročně myslivci uloví kolem šedesáti tisíc těchto šelem. Podle myslivců je jejich regulace nutná.

MARTIN KOŠŤÁL

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů