Čtvrtek, 28. března 2024

Sharp chce prodávat ekologické televize

Sharp chce prodávat ekologické televize

Ekologická televize je pojem, který chce razit Sharp v souvislosti s novými modely LCD TV. Přístroje se vyznačují nízkou spotřebou elektrické energie. Například v pohotovostním režimu by měly některé řady plochých obrazovek spotřebovávat 0,5 wattu.

Jde o modelové řady LC-XL2E a LC-X20E. Většina zařízení má také integrovaný ekonomický režim a automatický OPC (Optical Picture Light) senzor, který přizpůsobí intenzitu podsvícení obrazovky okolnímu světlu. OPC senzor nicméně žádnou novinkou není - ve vyšších třídách televizí se zabydlel již dávno.

Ekonomický režim, který je zabudován do mnoha modelů, může být snadno aktivován stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači. "V ekonomickém režimu tak model LC-37AD5E uspoří kolem 30 procent své normální spotřeby," uvedl výrobce.

Optical Picture Control je automatický světelný senzor AQUOS LCD televizí. Senzor měří jas okolního světla a přizpůsobuje podsvětlení obrazovky jejímu okolí. Ve tmě senzor automaticky sníží světelnou intenzitu a obrazovka proto spotřebuje méně elektřiny.

Ovšem OPC technologie a jí podobné varianty nejsou nasazovány nejen z důvodů nižší spotřeby elektrické energie. V tmavé místnosti jinak perfektní obraz, který jsme pozorovali za jasného dne, působí přepáleně. Uživatel má dvě možnosti - buď sáhne po ovladači a výstup z LCD/plazmové TV upraví, nebo si připlatí za pokročilejší model s OPC, který to udělá automaticky za něj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů