Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo řeší ekologickou hrozbu

Ministerstvo řeší ekologickou hrozbu
POZĎÁTKY (zt) - První osobní jednání ministra Martin Bursíka a dalších zástupců ministerstva životního prostředí (MŽP) se zástupci společnosti Logika o skládce v Pozďátkách na Třebíčsku mají účastníci za sebou. Uskutečnilo se na sklonku ledna.

 Bursík skládku, která patří k největším ekologickým hrozbám v republice, navštívil loni v listopadu. Schůzku slíbil uskutečnit do konce roku. Nakonec se termín pozdržel.

 Úředníci potřebovali čas

 "Ministerstvo v době mezi návštěvou ministra na místě a dneškem připravilo potřebné odborné, legislativní, ekonomické i právní podklady pro tato jednání," upozornil mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

 "Jejich cílem je zajistit sanaci skládky tak, aby bylo možné území uvést do zcela bezpečného a životní prostředí neohrožujícího stavu," poznamenal Kašpar.

 Velké možnosti pro sanaci skládky ministerstvo vidí například v Operačním programu Životního prostředí. "Aby bylo možné ale vypsat výběrové řízení na realizátora sanace, je třeba především vyjasnit vlastnické vztahy," zdůraznil Kašpar.

 Doplnil, že jednání budou i nadále pokračovat a to poměrně intenzivně. "Problém pozďátecké skládky je doslova letitý a MŽP má eminentní zájem na jeho co nejrychlejším vyřešení," uzavřel současné stanovisko ministerstva.

 Majitel zdržovat nemíní

 Zástupce společnosti Logika Milan Křivohlavý označil první jednání za informativní. "Podstoupili jsme ministerstvu dokumenty, které je mají přesvědčit o sumě, jenž společnost do skládky vložila," poznamenal.

 Údaje v podkladech by měly úředníky přesvědčit, že zhruba 50 milionů korun, kterou společnost za skládku požaduje, je odpovídající.

 "Další schůzka se má uskutečnit v druhé polovině února," poznamenal Křivohlavý. Jak dlouho budou jednání trvat, odhadnout nedokázal. "My je protahovat nebudeme," zdůraznil na závěr Křivohlavý.

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů